Mircea Geoana, ambasador al Romaniei in Statele Unite in anii ‘90, este prins intr-o lupta politica stransa pentru presedintia Romaniei in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie, noteaza cotidianul american "Washington Times", la rubrica Embassy Row
Liderul Partidului Social Democrat are o sansa egala pentru a castiga alegerile impotriva actualului presedinte, conservatorul Traian Basescu, in conditiile in care Geoana a obtinut 31,15% din voturi in primul tur de scrutin, iar Basescu 32,44%.
Geoana a avansat rapid in politica romaneasca de la postul de tanar si nou diplomat care a ajuns la Washington in 1996, la varsta de 37 de ani, potrivit "Washington Times". La acel moment, Geoana era cel mai tanar ambasador al Romaniei, reprezentand o tara renascuta, care s-a luptat sa dea jos o dictatura comunista brutala cu putin peste sase ani in urma.
Geoana a servit ca ambasador pana in 2000, atunci cand a fost numit ministru de externe. A continuat sa calatoreasca la Washington pentru intalniri la nivel inalt sau conferinte de presa la Clubul National de Presa, pastrandu-si imaginea buna in capitala americana. Mircea Geoana a venit la Washington pentru a-l inlocui pe ambasadorul Mihai Botez, care a decedat in iulie 1995, intr-o vizita acasa, in Romania. El a sosit la Washington in ianuarie 1996 si a inceput imediat sa faca campanie pentru a schimba imaginea Romaniei de natiune inapoiata sub un dictator comunist, Nicolae Ceausescu.
In martie, ambasadorul incheia un acord pentru construirea unei nou reactor nuclear in Romania cu ajutorul investitorilor americani, canadieni, germani si italieni, mai aminteste ziarul american. "Va fi primul reactor nuclear in stil occidental construit in Europa Centrala si de Est", a declarat la acel moment Geoana. Potrivit "Washington Times", desi acum este un socialist transant, ca ambasador, Geoana era un sustinator puternic al capitalismului de tip piata libera si promova noua Bursa romaneasca, explicand ca "Romania intra pe piata de capital dupa 60 de ani".
Geoana a contribuit la planul de a vizita Romania al lui Hillary Rodham Clinton, la acel moment Prima Doamna a Americii. "Este Prima Doamna a primei natiuni de pe planeta", a declarat Geoana pentru "Embassy Row" la vremea respectiva. Pe parcursul perioadei sale petrecute la Washington, Geoana a continuat sa faca lobby pentru includerea Romaniei in NATO in ceea ce a urmat sa fie o loterie agitata a fostelor natiuni comuniste pentru a intra in prima extindere a unei aliante occidentale de la caderea Zidului Berlinului. Acest obiectiv va ocoli Romania pana in 2004, mai aminteste ziarul american.
Ca ministru de externe, Geoana a continuat sa promoveze relatiile cu SUA, sustinand razboiul impotriva dictatorului irakian, Saddam Hussein, in 2003. Anul trecut, el declara pentru Associated Press, la Bucuresti, ca Romania avea nevoie de o noua revolutie, "o revolutie privind cum sa functioneze statul modern".