Fostul presedinte Ion Iliescu apreciaza ca afirmatia lui Traian Basescu referitoare "mijloacele propagandistice" utilizate la Revolutie pentru a scoate armata in strada si a ucide 1600 de oameni reprezinta "o adevarata ticalosie", fiind iresponsabila, mincinoasa si lipsita de elementar bun simt.
"Mi-a fost dat sa aud multe grosolanii si chiar jigniri din partea domnului Traian Basescu. Dar ceea ce si-a permis sa declare, pe aeroport, la plecarea sa spre Berlin, este o adevarata ticalosie. El - care este un profitor si al vechiului regim, si al tranzitiei - isi permite sa-i jigneasca si sa profereze acuze grave la adresa celor ce si-au asumat si riscuri, si raspunderi in momentele fierbinti ale Revolutiei, la care el nu a participat.
Ticalosia consta in acuza lansata la adresa 'conducatorilor de dupa executarea lui Ceausescu, care ar fi scos armata in strada, pentru a ucide 1600 de romani'", scrie Iliescu pe blog.
El califica aceasta afirmatie drept "iresponsabila , mincinoasa", "o jignire la adresa Revolutiei si a conducatorilor" si considera ca "arunca un blam nemeritat asupra tarii, asupra unui moment inaltator al istoriei nationale, de jertfe si eroism ale poporului roman".
Iliescu mentioneaza ca diversiunea terorista s-a declansat in seara zilei de 22 decembrie, in jurul orelor 18.30, cand nu era constituita nicio structura a noii puteri.
"Cine putea, deci, din partea viitoarei puteri neconstituite sa dispuna o asemenea monstruozitate? Diversiunea avea tocmai rolul evident de a impiedica orice noua structurare de putere", explica fostul sef al statului, care relateaza ca toti cei care elaborau textul unei Proclamatii catre tara, in sediul Comitetului Central, au fost surprinsi de focurile de arma care au lovit si ferestrele biroului in care lucrau.
"Ne-am reunit in sediul Televiziunii si am continuat sa lucram, sub stare de asediu. Abia la miezul noptii, am putut prezenta, din studioul 4 al Televiziunii, Comunicatul catre tara al Consiliului Frontului Salvarii Nationale si o lista provizorie de 39 de membri ai Consiliului, cu care, insa, nu ne-am putut reuni decat pe 27 decembrie, dupa incetarea diversiunii armate, ca urmare a executiei cuplului Ceausescu", scrie Ion Iliescu.
In opinia sa, afirmatiile lui Traian Basescu "vadesc o evidenta rea-credinta, din partea unui om fara simtul masurii si al raspunderii, care ocupa, din pacate, functia cea mai inalta in stat, pe care o dezonoreaza".
"In loc sa manifeste respect si piosenie fata de cei ce si-au asumat, atunci, riscuri si raspunderi, nu usoare, el isi permite asemenea iesiri lipsite de un elementar bun simt. Este regretabil!", scrie Iliescu, exprimandu-si speranta ca "alegatorii romani sa-i dea lectia meritata la alegerile prezidentiale care urmeaza".