Gheorghe Radulescu este haituit de doua primarii care ii vor impozitul pe casa si teren. El are o locuinta la marginea Craiovei si a inregistrat imobilul pe comuna Carcea, unde a si platit impozitul. Intre timp, a aflat si primaria urbei ca barbatul are o proprietate acolo si vrea sa il execute silit daca nu-si plateste impozitul la municipiu, in termen de 15 zile. Ambele primarii revendica aceeasi tarla.

Un barbat care are domiciliul in Craiova si-a cumparat, in urma cu cativa ani, o casa neterminata, situata la intrarea in comuna Carcea. Gheorghe Radulescu s-a inregistrat la Primaria comunei Carcea ca platitor de impozite. El chiar a platit anul acesta, pe 28 august, la comuna Carcea, impozitul aferent casei si terenului pe care il detine in zona, pe o perioada de patru ani, inclusiv pe 2009. Barbatul a mentionat ca acum a platit retroactiv, pentru ca nu stia ca trebuie sa-ti inregistrezi locuinta din moment ce nu era terminata. "Toti vecinii mei platesc impozit la Carcea, eu de ce sa platesc la Craiova? De ce sa ma execute Craiova daca eu am platit deja impozit pe casa la Carcea?", se intreaba craioveanul.

Somat pentru un teren inexistent

Problemele lui Gheorghe Radulescu au inceput in urma cu doua luni, cand Directia de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova l-a somat sa plateasca un impozit pentru un teren pe care nu l-a avut niciodata.
"M-au somat de la Primaria Craiova sa ma duc sa platesc impozitul la terenul de pe strada Garlesti. Le-am explicat ca nu am detinut si nu detin nici un teren pe strada Garlesti. Eu am un apartament pe strada Argetoianu, unde am si domiciliul, si o casa si teren in Carcea. Atunci au inceput problemele!", povesteste barbatul. Municipalitatea a renuntat sa-l mai sicaneze pe craiovean cu terenul inexistent dupa ce acesta le-a aratat ca mai are si alte proprietati. Radulescu a trebuit sa mearga la Primaria Craiova, la Directia de Impozite si Taxe, pentru a le demonstra lucratorilor de acolo cu acte ce proprietati are. "Cand le-am aratat actele de la casa din Carcea, imediat mi-au facut copii de pe documente, au oprit acolo copiile, au pus stampile si mi-au zis ca trebuie sa platesc impozit la Craiova", a spus barbatul.

Municipalitatea vrea sa-l execute silit

Primaria Craiova s-a si tinut de cuvant. Degeaba a depus barbatul la Directia de Impozite si Taxe chitanta de la Primaria Carcea, de unde reiese ca pe 26.08.2009 Radulescu si-a achitat la Carcea impozitul pe teren si cel pe cladire pe 2009 si pe anii trecuti, cu tot cu majorari de intarziere. Primaria comunei Carcea l-a inregistrat pe contribuabil cu rol nominal unic. Impozitul platit la Carcea a fost de 1.380 de lei. Pe 3 septembrie, pe numele lui Gheorghe Radulescu a fost emis de catre Directia de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova titlul executoriu nr. 633. De data aceasta, municipalitatea vrea impozitul omului pentru terenul si casa de la Carcea, impozit care cu majorari si penalizari ajunge la 2.984 de lei. Desi pe 14 septembrie barbatul a informat Primaria Craiova in scris ca a platit impozitul la Carcea, pe 13 octombrie, pe numele lui Radulescu s-a emis somatie de plata, comunicandu-i-se ca are 15 zile de la primirea somatiei sa plateasca debitul, in caz contrar fiind executat silit.

Contribuabilul disperat

Barbatul a cerut hartii oficiale si de la Primaria Carcea, si de la Primaria Craiova. Dar ambele institutii sustin in scris ca tarlaua pe care se afla casa contribuabilului in cauza se situeaza pe raza administrativ-teritoriala a celor doua localitati. Prin adresa nr. 113.461 din 08.10.2009, semnata de sef serviciu Dumitru Miulescu si de directorul Ioan Vacariu, Directia de Impozite si Taxe din cadrul municipalitatii l-a informat pe Gheorghe Radulescu ca "in conformitate cu Planul Urbanistic General (...) T12 (tarlaua 12 - n.r.) se afla pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Craiova". Acelasi lucru este sustinut si de autoritatile din Carcea, care i-au adresat omului un raspuns pe 23 octombrie: "Va comunicam ca terenul situat in T12 se afla pe teritoriul administrativ al comunei Carcea, conform PUG si Regulamentului de urbanism (...)". Primarul comunei Carcea, Valerica Pupaza, spune ca, atunci cand s-a intocmit Planul Urbanistic General, harta cadastrala primita de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) "includea Tarlaua 12 pe raza administrativ-teritoriala a comunei Carcea. De altfel, de cinci ani incoace, cei de la OCPI intocmesc toate cadastrele din tarlaua 12 pe comuna Carcea".

Cadastrul e facut pe Carcea

Documentatia cadastrala pentru imobilul din tarlaua 12 este facuta pe comuna Cosoveni, din care ulterior s-a desprins comuna Carcea. Radulescu mai are un teren langa casa, cumparat ulterior datei la care a achizitionat casa. Si pentru acel teren (tot din T12) documentatia cadastrala este intocmita pe Carcea. Directorul Directiei de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova, Ioan Vacariu, recunoaste ca la Craiova s-a produs greseala in ceea ce-l priveste pe Radulescu si spune ca nu este posibila dubla impunere a aceleiasi persoane. "Daca este cadastrul facut pe Carcea, atunci la Carcea trebuie sa plateasca. Probabil este o incurcatura. Daca a platit deja acolo, atunci acolo ramane. Nu se poate sa fie dubla impunere pentru acelasi imobil sau acelasi teren. Cu Carcea este o nebunie. Am avut multe probleme cu contribuabilii din zona", a mentionat Vacariu.
"Toti vecinii mei platesc impozit la Carcea, eu de ce sa platesc la Craiova? De ce sa ma execute Craiova daca eu am platit deja impozit pe casa la Carcea?".Gheorghe Radulescu, din Craiova