A trecut oarecum neobservata stirea conform careia Traian Basescu a plans si pe malul Borcei, la Calarasi. Zilele trecute, Traian Basescu a vizitat in mod oficial pentru prima data in mandatul sau judetul Calarasi, la invitatia a doua autoritati publice locale. Pentru inceput presedintele in exercitiu a participat la dezvelirea statuii Reginei Maria a Romaniei din Parcul Central al municipiului Calarasi, si ulterior la o discutie cu fermierii in comuna Valcelele.
Noi ne vom opri la primul moment al vizitei, cand municipiul Calarasi a avut parte de un eveniment important. Presedintele Traian Basescu a vizitat in mod oficial orasul de pe malul Borcei cu ocazia dezvelirii si sfintirii unei noi statui menite sa intregeasca Aleea Regilor din Parcul Central al Calarasiului. Este vorba de un bust al Reginei Maria a Romaniei, realizat de sculptorul Dumitru Pasima. Nu numai seful statului a onorat cu prezenta acest eveniment, ci chiar membri ai Casei Regale, si anume Printul Paul si Printesa Lia ai Romaniei. Pe langa acestia, oficialitati locale si centrale, directori, parlamentari, primari, veterani de razboi au participat la dezvelirea statuii Reginei Maria a Romaniei.
Plecat din fata Primariei Calarasi, alaiul s-a deplasat prin Parcul Central catre locul de ceremonie al dezvelirii si sfintirii noii statui, seful statului dialogand pe drum cu autoritatile care l-au insotit si salutand curiosii ce se adunasera.
Dupa dezvelirea statuii Reginei Maria a Romaniei, Basescu a fost cuprins de emotii in timpul discursului.
A fost un discurs plin de recunostinta in memoria Reginei Maria. La un moment dat, cuprins de emotii, a avut un inceput de lacrimare.
"Timp de aproape 50 de ani, noi nu am invatat despre regii nostri, nu am invatat respectul pentru istoria noastra. Nu am invatat ca Regele Ferdinand a tras spada pentru intregirea neamului. N-am invatat ca Regina Maria a fost parte a sufletului romanilor. O regina care atunci cand tarii si armatei ii era greu n-a pregetat sa mearga pe linia frontului sa-i incurajeze pe soldati, sa-i ingrijeasca pe cei raniti. A ramas pentru armata romana un simbol. Poate mai mult decat orice om de stat inainte si de dupa ea. Armata romana o cinsteste si fortele navale, daca priviti cu atentie, au pus celor trei mari nave de lupta nume legate de familia regala si de evenimentele care Regele Ferdinand si Regina Maria au dat totul pentru tara. Fregatele se numesc Marasesti, Regele Ferdinand, Regina Maria", a declarat, plin de emotii, seful statului, stergandu-si cu mancea un inceput de lacrimare.
Sa fi fost de vina statuia Reginei, recursul la fregate sau pur si simplu e vorba de accesul lacrimar care-l apuca periodic pe Traian Basescu, mai ales atunci cand e pus sa tina spiciuri pe stomacul gol.
Si daca are dreptate Ion Iliescu, care i-a pus un diagnostic lui Basescu: "Stiti cine plange usor, nu? Medicii spun ca alcoolicii au aceasta slabiciune. Lacrimeaza cu mare usurinta".