Presedintele Traian Basescu a participat, duminica, la Santierul Naval Giurgiu, la lansarea unei nave, el apreciind, cu aceasta ocazie, ca "oricat otel ar fi intr-o nava, ea tot are suflet".
Traian Basescu a sosit pe platoul de la SC Shipyard ATG SA Giurgiu, unde era asteptat de o serie intreaga de personalitati din administratia locala si din conducerea societatii.
"Buna ziua tuturor. Ma bucur sa ma aflu astazi aici la dumneavoastra, dar sa stiti ca meritul vizitei la acest santier ii apartine prietenului meu, fostului meu coleg de facultate, comandantul Gheorghe Apostol, administratorul SC Shipyard".
Dupa ce a vizitat halele de productie ale santierului, Basescu a luat parte la ceremonia de lansare a unei nave, construita pentru un partener olandez (VEKA SHIP BUILDING). Un fin cunoscator al bransei, Basescu a precizat ca lansarea fiecarei nave la apa este un eveniment deosebit pentru navalisti.
"Va multumesc ca m-ati invitat la un eveniment care pentru dumneavoastra este o obisnuinta, sa vedeti rodul muncii dumneavoastra plecand pe apa. Din punctul meu de vedere, este de asemenea un eveniment, pentru ca o nava este un obiect de otel care are integrat in el sufletul celor care au construit-o si pe urma ramane la bord sufletul echipajului. Oricat otel ar fi intr-o nava, ea tot are suflet", a declarat Traian Basescu.
El a precizat ca a fost prezent la eveniment tinand cont de faptul ca Santierul Naval Giurgiu are "o istorie zbuciumata", ca a trecut prin doua falimente, dar ca in ultimii ani a trecut la performanta.
Basescu a participat la lansarea unei nave pentru un partener olandez al companiei. Dupa ce s-a facut botezul navei cu traditionala sticla de sampanie (care s-a spart abia la a doua atingere de nava, dupa un scurt balans), Basescu a trecut printre cei 300 de angajati prezenti, le-a strans mainile si a vorbit cu fiecare om care l-a abordat. A urmat o scurta intalnire intr-unul dintre birourile societatii, intalnire la care presa nu a avut acces.
Presedintele a fost insotit pe timpul vizitei la Santierul Naval de directorul general Ion Mocanu, dar si de administratorul Teodor Apostol, un fost coleg de facultate, dupa cum seful statului l-a prezentat celor de fata.
Traian Basescu nu a ales intamplator locul vizitei. Firma SHIPYARD ATG - santierul naval din Giurgiu cum il stie toata lumea - are o situtie buna in 2009, in ciuda crizei. In primul rand exista comenzi ferme care acopera intregul an 2009. Santierul naval poate executa nave pentru transportul fluvial si maritim si remorchere, barje si nave tehnologice. Comenzile din anul acesta sunt destinate unor beneficiari din Olanda, Grecia si Franta. Sunt programate a fi predate nu mai putin de 11 nave, fata de 10 anul trecut. Cei 460 de angajati ai santierului nu au motive sa-si faca probleme ca vor ramane someri in 2009, gratie actului managerial al acestei firme.