Ministrul de Interne, viceprim-ministrul Dan Nica, a declarat, luni, dupa BPCC, ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament in trei etape, pe trei pachete de legi: cel privind masuri economice, cel pentru salarizarea unica si cel pentru legile educatiei.
Nica a spus ca, in sedinta de luni a BPCC, premierul Emil Boc a facut o informare cu privire la intentia de a angaja raspunderea Guvernului pe cele trei legi.
Vicepremierul a precizat ca decizia asumarii raspunderii Guvernului "este prerogativa premierului, care nu poate fi cenzurata in niciun fel" si a adaugat ca Guvernul urmeaza sa trimita, pe 2 septembrie, scrisoare de intentie privind asumarea catre Parlament.
Nica a mentionat ca, dupa primirea scrisorii de la Guvern, Parlamentul este cel care va decide calendarul asumarii efective a raspunderii guvernamentale. Vicepremierul a spus ca, fiind vorba de trei pachete de legi, vor exista trei sedinte ale Parlamentului, pentru o asumare a raspunderii in trei etape.
Nica a argumentat existenta unor etape diferite ale asumarii prin aceea ca unele masuri din aceste legi au termene fixe de aplicare, convenite cu FMI, care trebuie respectate. Pe de alta parte, a adaugat el, legile educatiei nu suporta astfel de termene fixe, astfel ca asupra lor se poate prelungi dezbaterea in cadrul Parlamentului.
Cele trei pachete in cauza se refera la masuri economice, la legea salarizarii unice si la legile educatiei.
Pachetul de masuri economice va contine, printre altele, si masurile prevazute in planul anticriza convenit de PD-L si PSD, inclusiv neimpozitarea profitului reinvestit, care ar trebui sa intre in vigoare la 1 octombrie, precum si unele masuri convenite in acordul cu FMI.
In ceea ce priveste legea salarizarii unice, Nica a spus ca acest pachet va fi finalizat in urma unor discutii intre guvern si sindicalistii din justitie si educatie, insa raportul 1/12 intre salariul minim si cel maxim in sistemul bugetar nu va fi schimbat.