Jumatate din primarii din Gorj au facut rost de fonduri pentru propriile buzunare.

Jumatate din primarii si viceprimarii din Gorj sunt printre cei mai stresati din tara, daca in perioada crizei economice, cand in toate sectoarele administratiei publice se vorbeste de economii, restructurari si reduceri de personal, si-au acordat indemnizatii de tot felul si sporuri de stres, noxe, fidelitate, mobilitate si altele.
Cu toate ca, pe de o parte se plang ca nu au bani sa asigure contributia locala la proiectele cu finantare europeana sau sa deconteze transportul profesorilor ori sa plateasca salariile angajatilor, jumatate din primarii din Gorj au facut rost de fonduri pentru propriile buzunare. Potrivit unei situatii intocmite de Prefectura Gorj, 33 de primari din judet, dintr-un total de 70, au beneficiat in acest an de sporuri consistente. Impreuna cu cei 33 de edili au plecat acasa luna de luna cu sporuri la lefuri si viceprimarii din cele 33 de primarii. Situatiile descoperite de reprezentantii Prefecturii Gorj pot fi cu greu explicate, avand in vedere ca aproape majoritatea edililor se plang ca nu au bani sa asigure buna functionare a unitatilor de invatamant odata cu inceperea anului scolar. Viceprimarul din comuna Ionesti, Adrian Burneci, a incasat anul acesta spor de noxe, cu toate ca primaria nu are sediul la groapa de gunoi sau in apropierea unei exploatari miniere sau a unei centrale nucleare. De asemenea, primarul si viceprimarul din Albeni au primit sporuri de fidelitate, stres, suprasolicitare nervoasa si de dispozitiv, precum si tichete de masa. Intrebati cum de au ajuns in situatia de a incasa astfel de sporuri, in ciuda crizei economice, majoritatea edililor vorbesc despre hotarari judecatoresti prin care le-au fost acordate beneficiile respective. Primarul din Albeni a declarat ca incaseaza in plus la salariul de 2.400 de lei inca 600 de lei, reprezentand sporurile amintite.

Subprefectul cere banii inapoi

Turcinesti si Motru sunt alte localitati unde sefii primariilor nu au fost deloc zgarciti cand a fost vorba sa bage in buzunar bani publici. Subprefectul de Gorj, Liviu Andrei, a declarat ca angajatii din primariile unde au fost incasate sporuri si indemnizatii trebuie sa dea banii inapoi: "Ei trebuie sa dea banii inapoi. Asta este clar! Au fost bani de pe vechea administratie si sunt o gramada de primarii care sunt in pragul falimentului. Eu o sa verific fiecare situatie, sa se ia in calcul toate hotararile judecatoresti si sa se faca raportari pentru fiecare caz ce s-a intamplat. Nu poti sa te joci cu banul public. Ce calcule si-au facut ei: daca si-a luat spor nea Vasile de la Pocreaca, hai sa ia si ei. Nu ii va verifica nimeni si nu se va intampla nimic. Sa ia cat s-o putea: o luna, doua, trei. Sunt buni 2.000 de lei, acolo, la salariu. Pai, nu merge asa! Ca ordonator principal de credite, raspunzi intai in fata lui Dumnezeu, apoi in fata contribuabililor", a declarat subprefectul de Gorj, Liviu Andrei, care ii trimite la biserica pe primarii si viceprimarii care au beneficiat de sporuri.