Fratele sefului statului, Mircea Basescu, neaga implicarea in comertul cu arme sau cu explozibili si sustine ca "povestea insailata" de Sorin Rosca Stanescu nu are nicio legatura cu activitatea pe care el o desfasoara in portul Constanta in calitate de manager al unei societati comerciale. El sustine ca nu stia ce contin containerele pe care le-a pus la dispozitie pentru tarnsportarea munitiei si explozibililor.
"Nu sunt si nu am fost niciodata implicat in operatiuni de comert cu arme sau explozibili. Povestea insailata de ziaristul Sorin Rosca Stanescu nu are nici o legatura cu activitatea pe care eu o desfasor in portul Constanta, ca manager al unei societati comerciale", afirma Mircea Basescu.
El precizeaza ca depozitarea containerelor cu marfa aflate in tranzit prin portul Constanta se face in conformitate cu legea si sub supravegherea vamii.
"In timpul stationarii in port si a tranzitului pana la destinatie, containerele sunt sigilate si singura institutie care raspunde de continutul lor este vama. Acest tip de operatiuni se presteaza pentru toate firmele care prezinta documentele legale pentru marfa importata, exportata sau aflata in tranzit", scrie Mircea Basescu.
Ziaristul Sorin Rosca Stanescu afirma, pe site-ul personal, ca fratele sefului statului, Mircea Basescu, ar fi fost implicat intr-o afacere de trafic de explozibil alaturi de o persoana pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectata de legaturi cu organizatii teroriste si aflata in vizorul Interpol.
Stanescu afirma, intr-un material publicat, luni, pe site-ul sroscas.ro, ca afacerea a constat in exportarea ilegala a cinci vapoare incarcate cu explozibil care ar fi trebuit sa fie distrus la o unitate militara din Valcea.
Afacerea ar fi fost musamalizata - scrie Rosca Stanescu - de institutiile statului roman la comanda presedintelui Traian Basescu, in acest scop fiind folosite scandalurile legate de retinerea omului de afaceri Puiu Popoviciu si de furtul de arme de la Ciorogarla.
"Fratele presedintelui Romaniei a participat la o operatiune ultrasecreta de trafic international cu mari cantitati de explozibil. Cinci vapoare sosite din Tailanda au fost ancorate in portul Constanta. Operatiunea a fost dirijata de Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei. Incarcatura consta in substante explozive si munitie. Desi uriasa, cantitatea exacta nu este cunoscuta de autor. Destinatia finala, conform contractului incheiat de partea tailandeza cu Romarm SA, apartinand Ministerului Industriilor, era UM Babeni din judetul Valcea. Acolo, explozibilii si munitia, in loc sa fie distrusi, au fost reambalati. In scurt timp a avut loc exportarea acestora, fiind utilizat drept intermediar si caraus SC Romagro Cereal SRL. Operatiunea s-a realizat tot pe cale maritima, fiind asigurata din nou de Mircea Basescu", scrie jurnalistul Sorin Rosca Stanescu pe site-ul sau.
Citand un raport al Autoritatii de Supraveghere a Sanctiunilor impuse organizatiei UNITA din Angola - for care functioneaza in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) - Stanescu afirma ca Bakri Imad Abdul Reda, "alias Imad Kebir", actionar majoritar al Romagro Cereal SRL, este principalul importator de arme si echipament militar al organizatiei, tranzactiile facandu-se prin Kinshasa, Republica Democratica Congo.
"Suspiciunile legate de activitatile teroriste ale lui Bakri Imad Abdul Reda au aparut inca din 30 mai 2005, cand s-a aflat ca el joaca un rol important in finantarea miscarii Hezbollah si aprovizionarea cu arme a acesteia. Ulterior, conform unui raport al ONU al Autoritatii de Supraveghere a Sanctiunilor impuse UNITA, miscare terorista din Angola, Bakri Imad Abdul Reda, alias Imad Kebir, este principalul importator de arme si echipament miltar al acesteia, prin Kinshasa, Republica Democratica Congo", se arata in materialul citat.
Ziaristul sustine ca Interpol Belgia "se intereseaza de traseul a 12 milioane euro", care reprezinta "doar o fractiune" din castigul de pe urma afacerii cu cele cinci vapoare cu explozibil din Tailanda.
Munitia adusa de Romagro Cereal pentru dezmembrare la Uzina Mecanica Babeni provine din Taiwan si nu a fost inca distrusa in totalitate, cele circa 600 de tone de proiectile care au apucat sa fie procesate fiind returnate ca deseuri, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, directorul Ion Marculescu.
Sef al celei mai mari unitati de distrugere a munitiei uzate din Romania, Marculescu a declarat ca stie despre contractul incheiat cu firma condusa de "colonelul Purcarea".
"Este vorba de o licitatie pentru armata din Taiwan, care are de distrus munitie de artilerie terestra, navala si aeriana, proiectile foarte vechi si iesite din uz. Licitatia a fost castigata de o firma din Singapore, iar produsele au fost aduse printr-o firma din Bulgaria. Conform contractului, deseurile de fier sunt valorificate de firma domnului colonel Purcarea, dupa ce aici, la noi, se scot substantele explozive si se neutralizeaza pe campul de detonare", a declarat Marculescu.
Acesta a spus ca munitia primita la uzina din Babeni prin acest contract era "extrem de veche".
"Va spun sincer, mi-a fost si frica atunci cand le-am primit si le-am vazut in ce stare erau proiectilele, pentru ca exista riscuri mari in manipularea lor. Erau vechi, ruginite, deformate", a spus Marculescu.
Directorul Uzinei Mecanice din Babeni a precizat ca angajatii sai lucreaza si acum la "delaborarea" munitiei aduse din Taiwan, reusind sa neutralizeze pana in prezent aproximativ 600 din cele 1.600 de tone de munitie.