Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Marian Sarbu, a anuntat ca legea de salarizare unitara din sistemul bugetar, ce ar trebui adoptata pana la 30 octombrie, va fi aplicata pe durata mai multor ani, in functie de resursele financiare ale statului.
"Din punctul de vedere al Guvernului, aceasta lege ar trebui adoptata pana la data de 30 octombrie, pentru ca, incepand cu 1 ianuarie, sa putem, in functie de resursele financiare pe care le avem, sa finantam deja unele din categoriile sociale care se inscriu pe aceasta grila, incercand sa ne apropiem cat mai mult de coeficientii care vor rezulta din noua ierarhie sociala", a spus ministrul Muncii, in cadrul unei conferinte de presa la Bistrita.
Sarbu a mai precizat ca proiectul de lege va fi postat pe site-ul ministerului, pentru dezbatere publica, dupa ce, saptamana viitoare, va fi lecturat pentru a doua oara in cadrul sedintei de Guvern, unde se vor prezenta punctele de vedere ale Ministerului Finantelor.
"In cadrul grilei de salarizare, ceea ce este adjudecat deja si un lucru care nu mai pare discutabil este raportul de 1:15 intre salariul minim pe economie si salariul maxim din grila de salarizare. Ministerul Muncii considera ca, asa cum grila a fost inaintata Guvernului, cu mici ajustari care sunt posibile in perioada aceasta, aceste nivele sunt relativ sustenabile, intr-o perioada de tranzitie care ar putea sa dureze cativa ani. Aceasta lege cadru este una care va avea o aplicare anuala, in functie de resursele pe care le vom avea la buget", a precizat Marian Sarbu.
Ministrul Muncii a subliniat ca niciun angajat din sistemul bugetar nu va avea parte de diminuari salariale, veniturile maxime actuale urmand a fi plafonate pana cand se va ajunge la respectarea raportului de 1:15 stabilit prin lege.