Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei, Titus Corlatean, presedintele Comisiei pentru politica externa din cadrul Senatului Romaniei, alaturi de senatorii Georgica Severin, Raymond Luca si Laszlo Gyerko efectueaza in perioada 22 - 26 iunie o vizita oficiala in Republica Populara Chineza cu prilejul implinirii a 60 de ani de la semnarea primului acord de relatii bilaterale dintre statul roman si statul chinez.
Oficialii romani au avut o intalnire cu Wu Bangguo, presedintele Comitetului Permanent al Adunarii Nationale Populare. In opinia lui Mircea Geoana, Romania ar trebui sa dea mai multa atentie relatiilor bilaterale traditionale.
"Dupa integrarea in Uniunea Europeana a existat o anumita relaxare a actorilor politici romani pentru ca s-a creat iluzia ca banii europeni destinati Romaniei vor putea sa rezolve singuri problemele de modernizare si dezvoltare ale tarii noastre. De aceea, uneori, proiecte de investitii ce veneau catre noi din afara spatiului european au fost tratate cu mai putina atentie. Efectele crizei economice pe care o traversam ne arata ca trebuie sa revizuim aceasta atitudine", a declarat Mircea Geoana.
Wu Bangguo a subliniat faptul ca, pentru statul chinez, parteneriatul cu Romania are un statut privilegiat.
Acesta a adaugat faptul ca, in continuare, China va sprijini firmele chineze care intentioneaza sa investeasca in Romania. "Trebuie sa studiem cu mai multa atentie cum putem promova o mai stransa relatie economica intre tarile noastre pentru a fi mai eficienti in implementarea proiectelor", a precizat oficialul chinez. Totodata, Wu Bangguo a sustinut realizarea unui mecanism de colaborare directa intre comisiile parlamentare permanente ale forurilor legislative roman si chinez.
Delegatia romana a avut apoi o intrevedere cu Wang Gang, vicepresedinte al Conferintei Politice Consultative a Poporului Chinez. Discutiile s-au axat pe gasirea unor solutii pentru imbunatatirea relatiilor economice si comerciale dintre cele doua state. Oficialul chinez a declarat ca este nevoie de un efort suplimentar din ambele parti pentru a reechilibra balanta comerciala dintre Romania si China. Wang Gang a reiterat intentia statului chinez de a sprijini in continuare firmele chineze care investesc in tara noastra, cu observatia ca "partea romana nu reuseste intotdeauna sa asigure o buna prezentare a proiectelor ce necesita investitii straine".