Jurnalistul independent Dan Tapalaga a facut o dezvaluire fulminanta privind modul cum PD-L masluieste votarea Elenei Basescu.
Din 8 filiale PDL contactate, 5 au confirmat ca au pregatit listele cu cate 10 votanti pentru EBA, iar unele au furnizat numele si numerele de telefon ale militantilor care-si vor sacrifica duminica votul pentru mezina presedintelui.
Investigatia lui Dan Tapalaga a avut ca punct de plecare informatia potrivit careia PD-L si-a instruit filialele sa asigure cate 10 voturi pe sectie de votare pentru a-i asigura candidatului independent Elena Basescu intrarea in Parlamentul European.
In data de 26 mai a aparut in presa informatia potrivit careia liderii de filiale ai PDL au primit, la sedinta Colegiului Director din 25 mai, ordin sa asigure, la alegerile din 7 iunie, cate 10 voturi, in medie, pe fiecare sectie de votare pentru Elena Basescu. Oficial, liderii PDL au negat ca ar exista un astfel de ordin intern. Ulterior, multi au recunoscut ca au fost chemati la un instructaj pe tema votului pentru Elena Basesu si li se cerea sa prezeinte si listele.
Prin urmare, daca mecanismul imaginat de PD-L pentru a asigura succesul Elenei Basescu exista, mai trebuia si dovedit. Ordine scrise nu sunt, pedelistii nu vorbesc nici in somn despre EBA. La centru e militarie. Reporterul a gasit totusi o mica fisura in reduta PD-L: filialele din tara . A doua fisura e chiar disciplina de fier, teama de centru. Reporterul le-a exploatat pe ambele. A obtinut cinci probe detaliate ale mecanismului de vot pus in miscare de PD-L pentru mezina presedintelui.
Vineri dimineata un reporter a sunat opt filiale PD-L din tara in numele organizatiei centrale pentru a verifica modul in care gestioneaza votul pentru EBA. Acesta a fost textul standard: "Sunt Adrian Popan, raportor la organizatia centrala a partidului. V-am sunat pentru a face o inspectie prin sondaj a modului in care s-au pregatit filialele locale pentru votul de duminica. As dori sa imi prezentati listele cu sustinatorii partidului care vor vota duminica cu Elena Basescu".
Din cele 8 filiale sunate, 5 au raportat informatiile in cele mai mici detalii. Reporterul, camuflat in activist PD-L de la centru, a sunat filialele pe numerele afisate pe site-ul PDL. Informatiile despre militantii care vor vota EBA au fost furnizate de diversi responsabili cu organizarea alegerilor.
Iata un rezumat al pregatirilor pentru masluirea votului in favoarea Elenei Basescu.
Ploiesti: "La ora cinci-sase primesc raspunsul si stiu daca se duc sa voteze pentru EBA sau pentru partid. Asta face toata lumea".
Neamt: "Va asigur ca liste am o gramada. Poate mai diseara pot sa le scanez si vi le trimit pe mail".
Vrancea: "S-a vorbit cu fiecare presedinte de organizatie. Ei trebuie sa aiba in vedere pentru fiecare sectie un minim de 10 voturi pentru EBA".
Suceava: "In fiecare din cele 550 de votare vor fi 15 voturi pentru Elena Basescu. Sunt comune unde sunt pregatite mai mult de 40% din voturi pentru ea".
Satu Mare: "Avem mijloce de transport, tot ce trebuie. Stiu ca trebuie sa alegem niste persoane de incredere care sa o voteze pe domnisoara Basescu. Fiecare organizatie locala si-a ales persoanele de incredere care o vor vota".
Cetatenii au dreptul sa stie daca EBA va iesi europarlamentar pe meritele ei sau in urma unui vot masluit de PDL.
Potrivit legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European din 2007, in cazul candidatilor independenti se ia in calul asa numitul coeficient electoral national. Acesta reprezinta, potrivit legii, "partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari ce revin Romaniei".
O prezenta de 25% echivaleaza cu 4, 5 milioane de voturi exprimate. Numarul cetatenilor cu drept de vot din Romania este de aproximativ 18 milioane. Numarul europarlamentarilor care revin Romaniei este de 33. In cazul unei prezente de 25%, coeficientul electoral national este echivalentul a 136 de mii de voturi. Si in cazul unei prezente super-optimiste, de 30%, Elena Basescu tot ar intra in Parlamentul European. O prezenta de 30% inseamna un coeficient electoral national de 163 mii de voturi. Or, EBA ar avea asigurate de activitistii PDL minim zece voturi pe sectie de vot, adica 170.000 pe tara .
PDL incearca sa distribuie numarul de voturi strict necesar catre EBA pentru ca orice vot in plus inseamna si mai putine voturi pentru partid, care si asa se afla la egalitate cu PSD in majoritatea sondajelor. Ultimul sondaj realizat de INSOMAR, dat publicitatii la data de 1 iunie, arata ca PSD si PDL se afla la egalitate perfecta, fiecare partid fiind cotat cu 31%.
Iata ce spune legea:
Art. 20. - (1) Pentru partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezinta 5% din totalul voturilor valabil exprimate, la nivel national.
(2) Candidatilor independenti li se pot atribui mandate daca au obtinut, fiecare in parte, un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral national. Coeficientul electoral national reprezinta partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari europeni ce revin Romaniei.
Dosarul EBA se anunta foarte grav, cu probe suficiente pentru a contesta la toate forurile, interne si internationale, intrarea prin voturi masluite de catre PD+L a asa-zisei independente Elena Basescu in PE.
Cei care doresc detalii suplimentare pentru documentare in vederea actiunii juridice pot accesa www.hotnews.ro.