Ministrul economiei, Adriean Videanu, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu directorii din sectoarele minier si energetic din Gorj si a facut public faptul ca ministerul va anunta la sfarsitul lunii mai infiintarea mai multor companii energetice.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a efectuat sambata o vizita de lucru la Complexurile Energetice Rovinari si Turceni, precum si la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. El a fost insotit de secretarul de stat Alexandru Patruti, precum si de Marcel Hoara, presedintele Agentiei pentru Dezvoltarea Zonelor Industriale. Seful Ministerului Economiei a declarat ca a dorit sa se informeze personal de situatia economica a unitatilor din minerit si energie, inainte de a demara procesul de restructurare a sistemului energetic. "Avem in evaluare restructurarea intregului sistem energetic din Romania si pentru aceasta avem fundamentate cateva principii. Primul se refera la valorificarea tuturor resurselor: carbune, apa, uraniu, titei, gaz, in vederea asigurarii securitatii energetice. Al doilea se refera la constituirea unor companii nationale producatoare de energie electrica. Romania este singura tara din UE in care productia de energie electrica este rigida: pe carbune, pe hidro etc. Niciodata nu poti sa pui in balanta comerciala energia produsa pe baza de carbune cu cea hidro. Societatea Nationala a Lignitului Oltenia este o companie importanta in acest sistem si am realizat atat la SNLO, cat si la complexurile energetice un schimb de informatii pentru a vedea modul in care vom realiza restructurarea sistemului", a mentionat Adriean Videanu.

Companiile, gata pana la sfarsitul lunii mai

Potrivit ministrului economiei, pana la sfarsitul lunii mai va fi gata planul de restructurare a sistemului energetic si vor fi anuntate numele companiilor energetice din care vor face parte si SNLO, si Complexurile Energetice de la Rovinari si Turceni. "Mi s-a recomandat sa realizez un studiu asupra sistemului energetic, dar avem foarte multe facute la nivelul ministerului. Ceea ce lipseste este decizia. Exista si o strategie energetica pe care o dezbatem in prezent cu sindicatele si administratiile unitatilor energetice si cu toti partenerii ce opereaza pe piata romaneasca. Daca acum nu facem investitiile necesare, situatia este grava. Trebuie sa facem aceasta restructurare, incat sa avem una, doua, trei sau patru companii profitabile. Nu am venit in Gorj sa fac analiza fiecarei companii, ci sa am o imagine de ansamblu. In prezent situatia este ingrijoratoare, daca nu se face restructurarea sistemului energetic. La sfarsitul lunii mai vom avea clar structura acestor companii", a precizat Videanu.

Il asteapta pe Mantog la minister

La conferinta de presa pe care a organizat-o la sediul PD-L Gorj, ministrul economiei a declarat ca directorii numiti cu sprijinul democrat-liberalilor gorjeni la complexurile energetice si la SNLO nu vor fi schimbati "la cererea" PSD. In urma cu doua luni, social-democratii au blocat negocierile cu PD-L, cerand ca directorul SNLO sa fie un pesedist. In plus, Adriean Videanu a avut numai cuvinte de lauda la adresa fostului sau consilier Ionel Mantog, ex-presedinte al PD-L Gorj, fost director al Complexului Energetic de la Turceni, trimis in prezent in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul vilei de stramutat de lux. Adriean Videanu a declarat ca Ionel Mantog isi va regasi oricand locul la Ministerul Economiei. "Eu am facut aceste numiri de directori si nu revin la ele cum se trezeste unul sau altul. PSD a fost de acord cu aceste numiri. Eu sper sa se detensioneze relatiile PD-L - PSD de la Gorj. La PSD este vorba de orgolii. In ceea ce il priveste pe Ionel Mantog, eu am apreciat gestul sau de a face un pas inapoi, cand a demisionat de la Turceni, pana isi rezolva problemele pe care le are cu justitia. Eu contez pe el ca pe un specialist foarte bun. Este un om pe care contez oricand. E un membru important al PD-L si un profesionist care si-ar gasi un loc la minister", a mentionat ministrul economiei despre Mantog, trecut "in linia a doua" de sefii sai de partid, pentru a nu strica imaginea PD-L.