Noua ordonanta a reabilitarii termice ar putea fi adoptata de guvernul Boc chiar in aceasta saptamana.

Statul intentioneaza sa suporte jumatate din cheltuielile necesare reabilitarii termice a imobilelor de locuit multietajate, potrivit unui proiect de act normativ finalizat saptamana trecuta. Finantarea acestui tip de lucrari va fi impartita intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, 50%, autoritatile publice locale, 30%, si asociatiile de proprietari, 20%. Conform documentatiei, primaria poate prelua partial sau integral cota asociatiei de proprietari, prin hotarari in care sa fie stabilita si procedura de recuperare a sumelor. De asemenea, primaria poate prelua partial sau integral cota proprietarilor de apartamente care nu au posibilitatea de a suporta aceste cheltuieli. În prezent, la finantarea programului de reabilitare termica a imobilelor guvernul participa cu doar o treime, iar asociatia de proprietari trebuie sa suporte 33 la suta din costuri, restul revenindu-i primariei. Rezultatul este dezastruos: cateva sute de blocuri din toata tara au fost termoizolate prin acest sistem in ultimii trei ani. În Craiova, doar doua proiecte au primit finantare, insa blocurile nici acum nu sunt izolate. Craiovenii au preferat lucrari de reabilitare termica ieftine si rapide, fara proiecte, dar si fara siguranta. "Prin aceasta ordonanta se incearca reducerea consumului de energie pentru incalzirea blocurilor de locuinte, cu efecte multiple: reducerea costurilor de intretinere cu incalzirea, diminuarea efectelor schimbarilor climatice, cresterea independentei energetice prin reducerea consumului de combustibil folosit la producerea agentului termic pentru incalzire etc.", este de parere reprezentantul Primariei Craiova in domeniu, Marian Giubelan. Un castig ar avea si municipalitatea, care detine cateva imobile degradate, dar pentru care nu are bani. Conform ordonantei Boc, primaria i-ar putea solicita statului 50% din necesarul cheltuielilor pentru reabilitarea acestor blocuri.

Inventar obligatoriu

În proiectul ordonantei privind cresterea performantei energetice a imobilelor este prevazut si un termen pentru "identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990": 120 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. În functie de acest inventar, proiectele pentru reabilitarea termica vor putea fi intocmite pe tipuri de blocuri, si nu pentru fiecare. "În acest mod vor fi scurtate semnificativ perioadele de adoptare a solutiilor tehnice si a documentatiilor de executie", considera Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari din cadrul Primariei Craiova.

Scutiri la taxe

Certificatul de urbanism si autorizatia de construire necesare executiei lucrarilor de reabilitare se vor obtine gratuit, conform noii ordonante. Prin exceptie de la prevederile legale, nu se vor plati nici cotele de 0,7% si 0,1% din valoarea de executie catre Inspectoratul de Stat in Constructii si nici cota de 0,5% catre Casa Sociala a Constructorului.