Desi pe ordinea de zi a primei sedinte de consiliu local care a avut loc ieri, la care au participat cei 27 de proaspat alesi consilieri municipali, se afla si alegerea celor doi viceprimari, acest lucru nu a mai avut loc. In aceste conditii sedinta de constituire a Consiliului Local s-a desfasurat timp de o ora sub semnul festivismului, al juramintelor depuse de primarul Dumitru Nicolae si de fiecare dintre cei 27 de consilieri locali, precum si al unor scurte discursuri









Consilieri noi, consilieri vechi



Toti cei 27 de consilieri locali ai PSD, PD-L, PNL si PC au venit chiar cu cateva minute inainte de ora 15 si si-au ocupat cuminti locurile, cei noi cu emotie si cu siguranta in cazul celor care au fost realesi.

La sedinta de constituire a noului organ legislativ au participat prefectul Gabriel Panaitescu si presedintele Organizatiei Judetene PSD, Dan Nica, precum si presedintele Organizatiei Judetene PNL, Victor Paul Dobre, marele absent fiind presedintele PC Galati, Eugen Durbaca, plecat la Bucuresti.

Dupa o scurta alocutiune a prefectului Gabriel Panaitescu, care a precizat ca ieri s-a constituit al saselea Consiliu Local care a luat nastere potrivit voturilor galatenilor, la prezidiu au fost invitati sa stea decanul de varsta al alesilor municipali, consilierul PD-L Dumitru Cristea, precum si cei mai tineri, respectiv Gheorghe Tudor Iulian (PNL) si Trif Nicolae Viorel (PD-L).

Dumitru Cristea le-a spus celor prezenti ca are onoarea sa deschida lucrarile sedintei si le-a cerut colegilor sai sa aleaga componenta comisiei de validare a mandatelor consilierilor declarati alesi. Dupa aprobarea in unanimitate a celor cinci consilieri care alcatuiesc comisia, s-a trecut la urmatorul punct de pe ordinea de zi, si anume depunerea juramantului de catre fiecare dintre cei 27 de alesi municipali, care au jurat pe Biblie. Dupa terminarea depunerii juramantului a venit randul primarului Dumitru Nicolae sa faca acelasi lucru, acesta cerandu-le consilierilor sa serveasca in urmatorii 4 ani interesele galatenilor.

Dupa ce a fost adoptat si proiectul de hotarare privind declararea ca legal constituit a Consiliului Local, alesii municipali i-au ales pe cei cinci membri ai comisiei de numarare a voturilor, al carei presedinte a fost desemnat consilierul PSD Daniela Artimof, iar secretar general a fost ales consilierul PC Picu Apostol Roman.

Ultimul punct al ordinii de zi l-a reprezentat alegerea presedintelui de sedinta pentru urmatoarele trei luni, in persoana consilierului local PSD Florin Popa.



Nume noi, nume vechi



PSD are cei mai multi consilieri locali (8), fiind vorba despre Stan Gelu, Rosca Lucretia, Hristache Bogatu (care au fost realesi) si Artimof Daniela, Ciumacenco Nicusor, Manzu Viorel si Florin Popa, aflati la primul mandat, lor adaugandu-li-se Florin Paslaru, care a mai facut parte din Consiliul Local o perioada din mandatul precedent.

Al doilea grup de consilieri locali, ca numar, este cel al PD-L, din care fac parte Cosmin Paun si Dobrea Victor (aflati la al doilea mandat), Petre Alexe, Ion Dumitru, Olaru Constantin, Radu Gheorghe si Trif Nicolae Viorel.

Consilierii locali ai PNL sunt in numar de 6, cei carora galatenii le-au dat votul fiind Mircea Razvan Cristea, Marius Stan, Dumitru Cristea, Maricel Oancea, Mihai Manoliu si Gheorghe Tudor Iulian. Tot sase mandate de consilieri locali are si Partidul Conservator, acestea revenindu-le lui Picu Apostol Roman, Tincutei Tercu, lui Razvan Avram si Radu Cosca, acestora alaturandu-li-se fostii consilieri Eugen Gavan si Gheorghe Bugeag.



Negocierile pentru viceprimari vor continua saptamana viitoare



Desi pe ordinea de zi a sedintei de ieri figura si alegerea celor doi viceprimari, unul dintre cele doua posturi revenind PSD, care a anuntat ca-l va propune pe Nicusor Ciumacenco, acest lucru nu s-a mai intamplat din cauza impotmolirii tratativelor dintre reprezentantii PSD si PNL.

Se pare ca PNL ar putea obtine un fotoliu de viceprimar si unul de vicepresedinte al CJ daca in postul de prefect ar urma sa fie numit un reprezentant al PSD, persoana care are cele mai mari sanse sa fie nominalizata fiind Gheorghe Saghian. Aceasta varianta, cea mai vehiculata ieri, ar trebui insa sa primeasca unda verde si de la Bucuresti, in sensul ca premierul Tariceanu ar trebui sa fie de acord ca un reprezentant al PSD sa ocupe postul de prefect, ceea ce pana la ora actuala se pare ca nu s-a intamplat.

In cazul in care PSD si PNL nu vor ajunge in cel mai scurt timp la o intelegere, nu este exclus ca viitoarea coalitie in CL sa se faca intre reprezentantii PSD si PC.