Vacanta parlamentara inseamna pentru Partidul Democrat, dar nu numai, o oportunitate de testare a electoratului, de la inceputul lunii iulie si pana in prezent fiind efectuate mai multe sondaje de opinie. Potrivit presedintelui PD Constanta, deputatul Stelian Dutu, incepand de pe 4-5 iulie si pana in prezent, au fost comandate si primite rezultatele mai multor barometre de opinie pentru localitatile Mangalia, Eforie, Cumpana, Lumina, Mihail Kogalniceanu, Ovidiu, Basarabi, Cernavoda, Cerchezu, Negru Voda, Rasova, Adamclisi, Cogealac, Nicolae Balcescu. Deocamdata, sustine Stelian Dutu, pentru municipiul Constanta PD nu a comandat nici un sondaj de opinie. Insa, din punctul de vedere al deputatului, procentele relevate de un recent sondaj de opinie comandat de CCINA, in care primarul Radu Mazare este cotat cu 65%, Mihai Daraban cu 3%, iar Laurentiu Mironescu si Victor Manea cu sub 1%, sunt, cel putin in acest moment, corecte.
Ca sondajul amintit este - dupa cum a apreciat si Stelian Dutu - "corect", nu inseamna ca situatia nu se poate schimba. Dar, de aici si pana la rasturnarea spectaculoasa a procentelor, e cale lunga si este, dupa cum a dat de inteles Stelian Dutu, responsabilitatea organizatiei locale. "Nu este important ce arata acum sondajul la capitolul candidati pentru primarie, important este ca PD se afla pe primul loc pentru Parlament. Procentul pentru Parlament, dupa cum arata sondajul, trebuie sa fie potentialul partidului. La consiliul local suntem deocamdata la egalitate cu PSD, despartiti doar de marja de eroare. Restul (n.r. referitor la Primaria Constanta) este obligatia organizatiei locale sa ajunga la potentialul partidului", a declarat Stelian Dutu. Deputatul a mai apreciat ca "rezultatul la personalitati este in acest moment conjunctural, in sondaj au fost incluse doar cateva personalitati, iar legat de conjunctura -suntem intr-o perioada de sezon estival cand imaginea primarului este ajutata de aparitii si evenimente". "Vor aparea in cursa pentru primarie si alte piese grele". Intrebat daca acest lucru inseamna vreun candidat-surpriza din partea PD, deputatul a comentat: "PD il are pe dl. Mironescu, singurul care si-a aratat intentia in mod foarte serios si cu argumente".

Potrivit lui Dutu, PD ar scoate pentru Parlament peste 45 % in judetul Constanta

Revenind insa la sondajele efectuate de Partidul Democrat in diferite localitati din judetul Constanta, deputatul Stelian Dutu a precizat ca media pentru Parlament (a intentiei de vot exprimata de electorat) este de peste 45%. "Votul politic pentru Consiliul Judetean Constanta si consiliile locale este de aproximativ 39 de procente", a spus Dutu, aratand ca exista localitati unde procentele se situeaza undeva la 27-28%, ca de exemplu Cernavoda, in alte localitati - 50 sau 45% sau 61%, cum este cazul localitatii Rasova. Desi nu a dorit sa detalieze si procentele altor partide, deputatul democrat a precizat ca, la nivel de municipiu PNL are 5,8%, in timp ce PLD a crescut la 4,3%. In privinta orasului Navodari si a primarului Tudorel Calapod, presedintele PD Constanta a dorit sa contrazica afirmatiile adversarilor politici, declarand ca "stam bine la Navodari, la fel si Calapod". De mentionat ca, in cursul zilei de ieri, pe langa preocuparea sondajelor, Stelian Dutu a profitat de vacanta parlamentara pentru a-si continua vizitele in teritoriu, ieri deplasandu-se la Cernavoda si Seimeni pentru a sta de vorba cu democratii de acolo.