Sectorul agricol din Romania va beneficia anul acesta de o infuzie de fonduri sub forma unor subventii de peste 440 milioane de euro, banii fiind destinati exclusiv sectorului vegetal. Si judetul Valcea va beneficia de o parte din masiva finantare europeana, specialistii din cadrul Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Valcea afirmand ca 5,5 milioane de euro vor intra in conturile fermierilor din judet.
"Finantarile nu vin oricum, ci doar pe baza unor cereri pe care fiecare proprietar sau utilizator de teren trebuie sa o inainteze catre APIA. Data la care acestea puteau fi depuse fara a se intra in perioada de penalizari a fost 15 mai. Va pot spune ca pana la 16 mai au fost adunate un numar de 27.000 de cereri, chiar daca noi preconizasem ca se vor strange undeva in jurul a 26.000 de cereri", a declarat Valentin Haralambiade, directorul APIA.
El mai spune ca, initial, suprafata estimata pentru care ar fi trebuit sa se depuna cereri de subventii a fost de 95.520 de hectare, dar, ulterior, datorita numarului mare de agricultori interesati de subventii, suprafata realizata efectiv a crescut la 101.508 hectare. Chiar daca termenul a expirat pe 15 mai, agricultorii isi mai pot depune cererile pana pe 11 iunie, cu o penalizare de 1% pe ziua lucratoare de intarziere pe drepturile de plata. "Banii vor intra in conturile fermierilor direct din fondurile Uniunii Europene. Acestia nu vor mai fi intermediati de vreun alt organism sau agentie si vor ajunge direct la oameni. Multi au fost surprinsi de ce oamenii trebuie sa aiba conturi. Este un instrument necesar, dar nu este obigatoriu crearea unui cont special, ci poate fi folosit unul deja creat", a explicat Haralambiade.
Directorul de la APIA mai afirma ca dupa procesarea cererilor si verificarile din teren se vor debloca si sumele pentru fiecare fermier in parte, care vor ajunge in judet in luna decembrie a acestui an. Pana atunci, taranii mai au de asteptat si mai ales de luptat cu seceta din acest an.
 
' "Nu exista fermieri adevarati in Valcea"
"Fermieri in adevaratul sens al cuvantului nu exista in judetul Valcea. Agricultori care sa aiba terenuri vaste si exploatatii asa cum este normal sa existe in Europa. Din pacate, terenurile din judet sunt extrem de faramitate, unele suprafete nefiind eligibile pentru finantare. De exemplu, in comuna Sirineasa, din cele 735 de hectare arabile, 640 sunt neeligibile pentru a fi subventionate, suprafetele fiind mult prea mici pentru a se incadra in norme. Astfel, peste 30% din terenurile valcene nu pot fi finantate de UE", a declarat directorul APIA.
Datele statistice inregistrate de institutia valceana arata ca exista doar trei mari detinatori si utilizatori de terenuri agricole in judetul Valcea, a caror suprafete nu depasesc insa in medie 225 de hectare.
Haralambiade recunoaste ca agricultura valceana este inca la inceput si ca nici conditiile regiunii nu permit o desfasurare intensiva a culturilor vegetale.
 
' Doua ore pentru completarea unei cereri de finantare
Angajatii APIA spun ca au intampinat dificultati atunci cand a venit vorba de completarea cererilor de finantare.
"Deoarece foarte multi agricultori aveau varste inaintate, era destul de greu sa le explici oamenilor de ce trebuie sa isi faca un cont si mai ales cum sa isi identifice terenurile pe hartile pe care le avem la dispozitie. Centrul din Valcea a avut arondat mai multe localitati si va pot spune ca noi preconizam ca va dura cate 20 de minute pentru a completa fiecare cerere. Cu toate acestea, s-a stat si cate doua sau trei ore pe fiecare fermier in parte", a declarat Steluta Mitreanu, sefa centrului din Valcea a APIA.
Oficialii de la Agentia de Plati afirma ca de la inceputul lui iunie se va derula a doua etapa a procesului, si anume controlul in teren.
"Personalul APIA va verifica prin sondaj daca declaratiile sunt reale sau nu. Cei din sucursalele judetene sunt instruiti pentru a desfasura aceasta activitate. Cererile care intra la control vor veni de la APIA Centrala si vor fi extrase din calculator in mod aleatoriu. Instructiunile Uniunii Europene arata ca vor fi verificate 6% din cereri, jumatate prin teledetectie, iar cealalta jumatate prin control direct in teren", a mai declarat Haralambiade.
In legatura cu subventiile suplimentare platibile din bugetul de stat pe care Guvernul le-a promis, Haralambiade spune ca, deocamdata, acestea nu sunt disponibile.