In campania electorala, micuta filiala a Partidului Liberal Democrat din Bihor a ajuns calul de bataie al sustinatorilor presedintelui suspendat Traian Basescu. Pe de o parte, reprezentantii filialei judetene a PLD nu-si vor permite sa-si dezamageasca liderii nationali (Theodor Stolojan si Gheorghe Flutur, cunoscuti ca prieteni apropiati ai sefului statului), deoarece scurta lor cariera politica in acest partid ar putea sfarsi odata cu referendumul lui Basescu. Pe de alta parte vor trebui sa umple golul lasat de "fratele" mai mare din PD, care nu da semne ca ar avea chef sa se "murdareasca" pe fata in disputele electorale locale. Timp de 18 zile "pro-baseii" vor spune Nu tu, nevasta, NU tu Basescu.
Ieri, de Ziua Muncii, gruparea politica locala a primit indicatii politice atat de la liderii lor nationali, cat si de la reprezentantii PD Bihor. Vicepresedintele PLD Gheoghe Flutur le-a spus liberal-democratilor bihoreni ca a venit momentul sa-si arate devotamentul fata de seful statului. Pentru asta, vor trebui sa copieze miscarile democratilor, "pentru ca ei sunt mai experimentati si au structuri mai bune", sa mearga din usa-n usa si sa convinga cetatenii ca Traian Basescu este singurul om din tara asta capabil sa lupte cu coruptia, cu grupurile de interese, sa faca reforme in folosul cetatenilor, sa le spuna bihorenilor ca cei care l-au suspendat, respectiv cei 322 de parlamentari PNL, UDMR, PSD, PRM si PC, reprezinta doar "fortele raului", iar cei 108 reprezentanti ai PD si PLD sunt "singurele forte reformatoare din Romania". "Noi sustinem, asemenea presedintelui Traian Basescu, ca Romania are nevoie de democratie, nu de dictatura celor 322 de falsi parlamentari, servitori, din interes, ai lui Geoana, Voiculescu, Vadim, Tariceanu, deoarece daca e democratie aceasta trebuie sa fie in folosul nostru, al tuturor", a fost mesajul lansat de Flutur.

La randul lui secretarul zonal al PLD, Sabin Ilies, a anuntat prezenta presedintelui suspendat la mitingul de sustinere a acestuia care va avea loc pe 9 mai la Cluj-Napoca si le-a amintit liberal-democratilor bihoreni de obligatia trasata de conducerea centrala a partidului, de a se prezenta in orasul de pe Somes cu cel putin 500 de simpatizanti pro Basescu. "Sa aveti telefoanele deschise. Veti primi instructiuni pe parcursul intregii campanii", le-a spus liderul PLD, Gheorghe Flutur, celor circa o suta de persoane adunate la Hotelul Continental din Oradea.
Sub cupola telului comun, la intalnirea de ieri a PLD au participat, in premiera, si sefii PD Bihor, Petru Filip, Stefan Seremi si Mircea Matei. Prin prezenta lor, liderii democrati au lasat impresia ca vor, mai degraba, sa ostoiasca setea de admiratie pe care o au liberal-democratii fata de ei , decat ca vor sa puna la punct o strategie comuna de sustinere a sefului statului. De altfel, democratii bihoreni nu si-au facut inca publice sentimentele pro Basescu nici la sediul propriului partid, la prima lor conferinta de presa din aceasta campanie electorala, sustinuta de deputata Ionela Pop-Bruchental. Rezerva PD Bihor fata de devotamentul afisat de PLD poate fi pusa pe seama faptului ca, la nivel local, democratii au ajuns si s-au mentinut la putere datorita propriilor strategii si vechii aliantei cu UDMR, de multe ori contrara politicii centrale, ceea ce a facut sa depinda tot mai putin de "locomotiva" partidului, in cazul de fata presedintele Basescu. Poate, si din acest motiv, liderii PD Bihor s-au marginit doar sa-si incurajeze admiratorii din PLD in demersurile acestora privind sustinerea sefului statului si le-au dat un sfat. Pentru a nu gresi atunci cand le vor spune oamenilor cum sa voteze impotriva demiterii presedintelui Basescu, democratii le-au propus PLD-istilor sa inceapa sa exereze acasa, cu sotiile lor. "Trebuie sa incepem sa ne antrenam chiar de acasa. Timp de 18 zile sa le spunem NU sotiilor noastre", a propus secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei.