Institutul pentru Educatie Continua al Universitatii Cambridge a deschis, sambata, 10 februarie, la Bucuresti, Cursurile postuniversitare de drept britanic si european, destinate tinerilor juristi romani (avocati, magistrati, universitari sau functionari publici). Actiunea se inscrie intr-un program aflat in curs de derulare in mai multe tari est-europene care au aderat recent la UE (Polonia, Ungaria, Bulgaria etc.).
La cursuri participa peste 40 de juristi din intreaga tara, printre care 26 de craioveni. Coordonatori din partea romana sunt prof. univ. dr. Bianca Maria Carmen Predescu si drd. Ana-Maria Nistor, iar din partea britanica profesorii Denise Ashmore si Steve Terrett.
Stagiul se va desfasura pe o perioada de doi ani, cu respectarea rigorilor universitare britanice, avand ca scop familiarizarea juristilor romani cu legislatia si cu procedurile europene. La final, absolventilor li se va acorda o Diploma Cambridge in Drept Britanic si European, document cu recunoastere pretutindeni in lume.
Actiuni rare, dar necesare
Interesul deosebit manifestat de tinerii craioveni pentru acest curs este explicabil prin maniera complet noua de abordare a problematicilor juridice europene, prin comparatie cu cele britanice.
"O astfel de initiativa este binevenita, pentru ca este singura noastra oportunitate de a intelege subtilitatile sistemului britanic, care, dupa cum se stie, este total diferit de cel continental. Si nu este vorba numai de o chestiune teoretica... Dreptul englez trebuie cunoscut pentru ca, data fiind mobilitatea crescanda a fortei de munca, tot mai multi cetateni romani vor intra in contact direct cu acesta", a precizat Irina Olivia Popescu, o tanara avocata craioveana. "Cazul britanic este probabil ilustrativ pentru tensiunile care pot surveni intre dreptul intern si cel comunitar. Putem vedea ca Romania nu este singura tara care intampina dificultati in respectarea exigentelor Uniunii Europene. Experienta lor fiind mult mai vasta decat a noastra, evident, avem multe lucruri de invatat", a adaugat Alina Dodocioiu, expert guvernamental.