Presedintele Traian Basescu va prezenta azi in Parlament concluziile raportului Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu si va cere condamnarea comunismului.
Solicitarile publice privind condamnarea comunismului adresate Cotroceniului au capatat consistenta dupa 9 mai 2005, cand presedintele Basescu a fost prezent, la Moscova, la ceremoniile legate de aniversarea Zilei Victoriei impotriva fascismului. Aproape un an mai tarziu, la 5 aprilie 2006, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis sa infiinteze o comisie prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania.
Istoricul si politologul Vladimir Tismaneanu a fost desemnat sa conduca grupul de experti insarcinat sa elaboreze sinteza stiintifica dorita de seful statului.
In comisie au mai fost cooptati Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin-Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile si Alexandru Zub. Din comisie a facut parte si Virgil Ierunca, decedat la sfarsitul lunii septembrie.
Nume grele pe lista
Ion Iliescu, Corneliu-Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Walter Roman (tatal fostului premier Petre Roman), Gisella Vass (bunica lui Bogdan Olteanu) si Dinu Sararu sunt numele mentionate in Raportul Comisiei Tismaneanu.
De altfel, numele lui Ion Iliescu figureaza la mai multe capitole ale documentului. Astfel, numele fostului sef al statului apare la categoria "vinovati de impunerea si perpetuarea unui sistem bazat pe faradelege", precum si in capitolele care se refera la responsabilii mentinerii la putere a regimului comunist.
La capitolul "Indoctrinarea populatiei", Ion Iliescu este nominalizat alaturi de Mihai Roller, Paul Niculescu-Mizil, Walter Roman, Silviu Brucan si altii.
Printre cei cu functii de varf in propaganda comunista sunt citati, printre altii, Paul Niculescu-Mizil, Leonte Rautu, Eugen Florescu si Ion Iliescu. Raportul prezinta, la final, biografiile liderilor comunisti importanti, printre care si Ion Iliescu.
Un capitol al raportului este dedicat lumii culturale din perioada comunista. Sunt prezentati exponentii protocronismului: Eugen Barbu, Corneliu-Vadim Tudor, Dan Zamfirescu, Ion Dodu Balan, Dinu Sararu, Adrian Paunescu, Ilie Badescu, Mihai Ungheanu, Nicolae-Dan Fruntelata, Arthur Silvestri si Ilie Purcaru. Revista "Saptamana", condusa de Eugen Barbu si Corneliu-Vadim Tudor, este caracterizata ca "principala tribuna de manifestare a pseudonationalismului manipulator al perioadei ceausismului tarziu". Raportul ii nominalizeaza pe "poetii de curte ai regimului comunist": Corneliu-Vadim Tudor si Adrian Paunescu.
Vadim: Hotule! Betivule!
Liderul PRM, Corneliu-Vadim Tudor, a reactionat vehement fata de raportul Tismaneanu, apreciind ca, daca Traian Basescu va citi in Parlament acest raport "de un ridicol greu de imaginat, care abunda in greseli culturale si istorice si provoaca rasul", atunci seful statului "se va face de ras". De asemenea, el a avertizat ca parlamentarii PRM vor veni pregatiti la sedinta din Parlament, vor avea cate un tirbuson in mana si, in timp ce Basescu va citi raportul lui Tismaneanu, ii vor striga sefului statului "Hotule!", "Betivule!", pentru a nu se auzi ce spune acesta de la tribuna.
Ion Iliescu nu s-a pronuntat in legatura cu continutul raportului, insa membri marcanti ai PSD, precum Valer Dorneanu si Ilie Sarbu, au tinut sa-i ia apararea presedintelui de onoare al partidului. Sarbu a calificat drept o mojicie ceea ce i se intampla lui Iliescu, in timp ce Dorneanu a tinut sa sublinieze ca "Iliescu a fost cel care a rasturnat comunismul, nu cel care l-a propovaduit".
Ponta il apara pe Iliescu
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a calificat raportul drept un "pretext" pentru noi batalii politice si manipulari, fiind o "incercare esuata" de a spune adevarul despre perioada comunista.
"Pozitia PSD este foarte clara in aceasta privinta. Consideram ca, in Romania, la 17 ani de la caderea comunismului, avem dreptul sa aflam adevarul despre comunism si despre cei responsabili. Avem insa dreptul sa respingem un raport facut de o singura parte, de partea reprezentata de Cotroceni", a precizat Ponta. El a adus in favoarea pozitiei sale argumentul ca din comisia care a elaborat acest raport nu ar fi facut parte niciun istoric recunoscut la nivelul intregii societati romanesti, care sa dea asigurari ca obiectul raportului consta in aflarea adevarului despre comunism.
"De fapt, toti suntem niste comunisti, mai putin Traian Basescu, care era la Anvers. Eu stiu ca istoria o scriu invingatorii, dar nu stiu daca Traian Basescu este un invingator", a adaugat Ponta.
Intrebat daca PSD ia in calcul boicotarea sedintei comune a Parlamentului in care va fi prezentat acest raport, daca va considera ca este tendentios, Ponta a precizat: "Ne vom spune punctul de vedere si vom duce batalia parlamentara, conform Constitutiei".