DE RANDUL PASTILOR, expozitia de icoane incondeiate pe oua de strut, este deschisa la Sala Tancred Banateanu, intre 15 aprilie - 9 mai 2021, la Sala Tancred Banateanu, la Muzeul National al Taranului Roman.
Prin expunerea colecții de autor, 60 de icoane incondeiate pe oua de strut realizate de Mariana Andone-Rotaru, in asociere tematica cu icoane pictate pe sticla din colectiile Muzeului Taranului si ale Muzeului de Etnografie Brasov, vom prezenta publicului larg o abordare inedita a Oului Pascal, mijlocita de dialogul dintre cele doua tipuri de exponate.
Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor in istorie cu specializarea in epoca romana, fiind captivata de tot ce-i vechi, frumos si atins de patina timpului. Preocupata de arta si mestesugurile traditionale, Mariana Andone-Rotaru a realizat, in anul 2020, proiectul Icoane incondeiate pe oua de struț dupa vechi izvoade transilvanene (sec. XVIII-XIX) - un amalgam armonios intre creație si experiment, intre inedit ai mestesuguri tradiționale. Echilibrul l-a gasit experimentand un mod unic de decorare a oualelor de Pasti, prin transpunerea si reinterpretarea pe ouale de struț a icoanelor pictate candva pe sticla in Transilvania, tinand cont de canoanele iconografice si de rigorile tehnicii de incondeiere.
Icoanele unicat sunt inspirate dupa vechi izvoade transilvanene pictate pe sticla ai reinterpretate pe oua de struț prin scrierea cu ceara si bai succesive de culoare. Pentu realizarea acestor icoane inedite s-a apelat la piesele de patrimoniu (izvoade/modele), pastrate in diferite colecții muzeale sau colecții private, provenind din urmatoarele centre de producție: Nicula, asa numitele de Iernuțeni (reatribuite Nicula), Nordul Transilvaniei; Șcheii Brasovului; Fagaras/Țara Oltului, Savu Moga, Matei Tamforea, Petru Tamas, Ana Deji.
Pentru fiecare izvod s-a selectat cu grija oul potrivit, iar desenul a fost realizat cu ceara de albine topita cu ajutorul unui condei (chisita) tradițional. IZn cele mai multe cazuri, circumferința ovoidala a fost impartita in doua suprafete, tema iconografica fiind incadrata pe una dintre acestea. Chenarul de pe izvod (brau cu motivul franghiei rasucite - Nicula, brau cu flori - Șcheii Brasovului sau motive geometrice redate cu aur - Tara Fagarasului) inchide compozitia, avand rol de delimitare a spațiului sacru de cel profan. Decorul de pe partea opusa icoanei este o creație unica, armonios dezvoltata in compoziții proprii, plecand de la elementele din campul izvodului reprezentat: ingeri stilizați, flori, frunze, lujeri cu flori care, uneori au culminat intr-un decor luxuriant pe fundal de aur (e.g. asa-numitele de Iernuțeni). Acolo unde tema a permis s-a recurs la reprezentarea scenei pe doua treimi (Nasterea Domnului) sau pe intreaga suprafata ovoidala (Sfantul Gheorghe omorand balaurul). Vopsirea s-a realizat prin bai succesive de culoare, fiind protejate cu ceara. Asa cum se poate remarca, culorile si tratarea desenului au urmarit particularitatile stilistice specifice scolilor de pictura pe sticla reprezentate. Elementele aurite au fost redate cu foita de aur de 24 k si foița de argint, patinate cu propolis.

Teme iconografice

Colecția celor 60 de icoane incondeiate pe oua de strut ilustreaza principalele teme iconografice specifice picturii pe sticla, dupa cum urmeaza: Reprezentarea Domnului Iisus Hristos si a Sfintei Treimi (Iisus Pantocrator, Iisus cu vița, Sfanta Treime); Reprezentarea Maicii Domnului (Maica Domnului cu Pruncul (Hodighitria), Maica Domnului Indurerata (Jalnica), Incoronarea Fecioarei); Reprezentarea praznicilor imparatesti, a sarbatorilor Maicii Domnului (Nasterea Maicii Domnului, Vovedenie (Aducerea Maicii Domnului la Templu), Buna Vestire, Nasterea Domnului, Taierea Imprejur a Domnului), Stretenie (Aducerea Domnlui la Templu), Botezul Domnului, Invierea Domnului); Reprezentarea unor teme din Postul Mare si Saptamana Patimilor (Cina cea de Taina, Rastignirea Domnului, Prohodul Domnului); Reprezentari ale sfinților (Masa Raiului, Sfanta Cuvioasa Paraschiva, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Sfantul Arhanghel Mihail, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Mucenic Haralambie, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Sfantul Prooroc Ilie).
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Tancred Banateanu, pana la 9 mai 2021, de marti paan duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Luni este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei. Biletele pot fi achizitionate si online AICI.