Spielmann Laszlo din Cluj este palarier si are un atelier de palarii deschis in Cluj de doi ani, care se numeste KLausenburg Hats.
Sunt de patru ani palarier. Lucra doar cu par de iepure, care este cel mai bun. Avem atelierul de palarii pe Strada Fericirii nr. 17, la Cluj. Ma consider fericit uneori, iar cateodata, nu. Depinde de zi si de perfectionismul meu propriu. Cel mai putin lucrez la o palarie cate trei - patru zile si cateodata chiar si o saptamana. Cea mai scumpa palarie a mea costa 1.000 de RON. Este tot din iepure si are un bor masiv. Le accesorizez cu panglici tipice de palarii si materiale textile, margele de lemn sau chiar si pietre pretioase. Cea mai accesibila palarie a mea costa 150 RON. Artistul Grigore Lese mi-a cerut doar sa ii largesc palaria si sa o accesorizez putin, ne-a spus Spielmann Laszlo.
La targul asta am venit pentru ca imi plac obiectele traditionale si il cunosc foarte bine pe directorul Muzeului Taranului Roman. Am gasit la acest targ, Piata Taraneasca, o palarie din fetru. Pe scena, apar purtand numai palarii. Ma imbrac numai traditional, cu gust. Am vestoane din Germania, din Austria, tinute din India, Mexic si Romania. Pandemia asta m-a facut mai fericit, pentru ca mi se potrivesc horele, pentru ca eu cant pentru mine si devin fericit! Saptamana viitoare voi fi la Cluj, iar in curand voi avea spectacol pe scena Ateneului Roman.
L-am cunoscut pe Spielmann Laszlo la targul Piata Taraneasca din curtea MTR. Pe maestrul Grigore Lese il stiu de ani de zile, fiind redactor specializat pe muzica de foarte multi ani si m-a bucurat reintalnirea cu el.