AGERPRES: Sfantul Sfintit Mucenic Corneliu Sutasul este pomenit in calendarul crestin ortodox in ziua de 13 septembrie.
A fost unul din centurionii imparatului Tiberiu (14-37) din cohorta Italica din orasul Cezareea Palestinei. Corneliu era un om bun si milostiv asa cum se arata in Faptele Apostolilor:
- Iar in Cezareea era un barbat cu numele Corneliu, sutas, din cohorta ce se chema Italica. Cucernic si temator de Dumnezeu, cu toata casa lui si care facea multe milostenii poporului si se ruga lui Dumnezeu totdeauna (Fap. Ap. 10 ; 1, 2).
Afland despre invataturile si patimile Domnului Iisus Christos incepuse sa creada si se ruga lui Dumnezeu ca sa-l invredniceasca a primi sfantul botez. Pentru cineva care nu era evreu acest lucru era insa nepermis la acel moment. De abia dupa Sinodul Apostolic de la Ierusalim, care a avut loc in jurul anului 50, au fost primiti in Biserica cei dintre neamuri, pagani, cei netaiati imprejur. Taierea imprejur era impusa de legea lui Moise si era o practica absolut obligatorie pentru evrei. Sfintii Apostoli au hotarat la primul Sinod al Bisericii ca neamurile nou crestinate sa ramana fara taierea imprejur. Corneliu Sutasul a fost cel dintai dintre neamuri primit in crestinism. Dupa primirea sfantului botez, Corneliu a insotit pe Sfantul Apostol Petru in misiunea de propovaduire, iar mai pe urma a fost hirotonit episcop. A fost prins in orasul Schepsia de catre senatorul Dimitrie, care l-a obligat sa jertfeasca idolilor. Aratandu-si in fata acestuia puterea rugaciunii sale la adevaratul Dumnezeu, Iisus Christos, Dimitrie s-a botezat impreuna cu familia sa si alte 277 de persoane.