Mesterii populari, sotii Mathe Margit si Attila Mathe participa in acest week-end la Targul mestesugarilor oganizat in curtea Muzeului Taranului Roman cu ceramica de Corund binecunoscuta publicului.
Am venit la acest targ cu obiecte de ceramica de Corund: vaze, untiere, ulcioare, boluri, castroane de mici si mari dimensiuni. Vasele mari sunt la 100 RON, vasele mici la 60 RON si au pictate pe ele pasari si flori. Unierele costa 40 RON, lingurile la 25 - 30 RON, canile la 5 RON, 6 RON si 10 RON. Toate au motive traditionale romanesti si unguresti.
Olaritul este o ocupatie ce se practica inca din vremuri stravechi, marturie stand frumoasele vase de ceramica din epoca neolitica.
Olaritul este o munca obositoare, necesitand forta, indemanare si cunostinte deosebite. Orice greseala poate avea drept consecinta distrugerea vasului.
Roata e formata din doua discuri, unul mai mic sus si unul mai mare in partea de jos, acestea fiind unite printr-un ax vertical. Pe discul de sus se pune bulgarele de pamant, iar discul de jos este miscat de olar, imprimandu-i cu piciorul o miscare circulara destul de rapida. Astfel, roata se invarteste, obtinandu-se forme circulare cu contur regulat. Formarea vasului necesita o tehnica deosebita si o viteza de lucru mare, pentru ca pasta nu trebuie sa se usuce.
Au mers bine si farfuriile cu motive unguresti si cele romanesti, ne-a spus Morgit Mathe.