In contextul actual, cultura reuseste sa razbeasca, traversand orice granita, iar Gheorghe Amza, fostul decan al Facultatii de Inginerie si Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti, a demonstrat acest lucru. Noul sau volum de poezii, Cu aripi de Lumina, a vazut recent lumina tiparului.
Aceasta este a cincea carte dupa ce, in 2016, a lansat Zbor frant, in 2017 - Libertate ucisa, in 2018 - Un nou inceput si in 2019 - In miezul Luminii.
Volumul de poezii Cu aripi de Lumina inchide ciclul celor cinci volume proiectat de autor in urma cu cinci ani sub titlul Regasirea. Ceea ce deosebeste acest volum de poezii de cele precedente este poezia filozofica. Spre deosebire de volumele anterioare, ea este mult mai elaborata aratand saltul facut de poet in intelegerea esentei vietii prin cea a iubirii capatand puterea de a-si construi aripi de lumina pentru a se ridica din nou de unde a cazut si a reveni intr-un spatiu curat cu o credinta curata.
Aripile de lumina devin uneori aripi de vis cu ajutorul carora poetul patrunde in suflet si in miezul luminii, porneste in Univers si-a lui nemarginire, porneste in viata si-a ei diversitate iubind imposibilul, iertand neiertarea, crezand incredibilul, invingand departarea, sperand nesperarea, intelegand neintelegerea, zambind plansului si invatand intelegerea. Cu aripi de vis, poetul zboara incarcat de dor, insetat de dor, inflacarat de dor, imbolnavit de dor, inseninat de dor si purificat de dor dincolo de el si a lui iubire pentru a se regasi in flacarile unei iubiri divine.
Cu aripi usoare de Lumina
In zbor spre-o noua implinire
Cautand speranta divina
Am pornit insetat de Iubire

Cu aripi usoare de Lumina
In zbor spre-al meu interior
Cautand Iubirea divina
Am pornit insetat de dor

Cu aripi usoare de Lumina
In zbor spre-ndepartate stele
Cautand a Vietii radacina
Am pornit cu gandurile mele.
(fragment din poezia Cu aripi de Lumina)

Volumul se deschide cu o dedicatie Celor care, oferita celor care i-au sprijinit munca si i-au fost alaturi in acest drum, dar si celor care sunt singuri si singuratatea ii apasa, celor care iubesc frumosul si celor care vor sa cunoasca misterul vieții.
Daca in primele sale volume poetul insista asupra muncii din anii de formare a omului de mai tarziu, aici regreta tineretea care se scurge luand cu ea fragezimea, dorințele varstei, framantarile, prima dragoste, farmecul zilelor si dorinta de marire.
Cu aripi de Lumina cuprinde 240 de poezii intinse pe 607 pagini cu o grafica excelenta. Temele abordate sunt transpuse in versuri profunde, fara sa apartina unui stil literar anume definit, putandu-se vorbi, mai degraba, de o impletire de stiluri (romantism, simbolism, realism, expresionism etc). Astfel, creatia poetului Gheorghe Amza este originala, sensibila si variata.
Opera sa mai cuprinde si aparitii stiințifice si didactice, concretizate in numeroase tratate, carti, indrumare de laborator, brevete de inventie, contracte de cercetare si articole stiintifice cu arie de recunoastere naționala si internationala.