Expozitia oficiala Licitatia Caritabila Doina Cornea a fost deschisa recent,la Palatul Cesianu-Racovita din Bucuresti, sediul Casei Artmark. Expozitia contine arta din colectia Doinei Cornea, tablouri pictate de aceasta, manuscrise, recuzita de lucru, inclusiv obiecte personale.
La deschiderea expozitiei, dar si pentru a rememora figura emblematica a Doinei Cornea, au participat, Ex-Presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, oameni de cultura, intre care istoricul Dinu Zamfirescu, Presedintele AFDP, Octav Bjoza, dar si fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, precum si profesorul Ion-Cristian Chiricuta, pasionat de arta si prieten cu familia Doinei Cornea.
Acest exemplu trebuie sa ramana viu in continuare, pentru ca si urmatoarele generatii sa-i poata invata daruirea si indrazneala. De aceea, nu e nimic mai necesar si mai firesc decat un Muzeu Doina Cornea in casa ei de la Cluj, acea casa care rezista in fata istoriei, nu numai in realitate, ci si in fotografiile de urmarire din dosarul ei de securitate, a declarat scriitoarea Ana Blandiana.
Licitatia cuprinde 28 de loturi. Ceasul de mana al Doinei Cornea, marca Eterna, are un pret de pornire de numai 100 de euro, iar celebra basca din lana - 50 de euro. Una dintre cele trei papusi (pret de pornire de 100 de euro), procurate de Doina Cornea sa ii serveasca drept vehicul inocent pentru trimiterea clandestina de texte disidente catre personalitati din strainatate sau biroul de lucru al Doinei Cornea (avand pretul de pornire de 400 de euro) sunt unele dintre loturile puse in vanzarea caritabila.
Expozitia este deschisa gratuit vizionarii publicului, vreme de o luna, incepand de astazi si pana in data de 24 martie, la Palatul Cesianu-Racovita. Pot participa la licitatie toti cei interesati, fie pe data de 24 martie, la Athenee Palace Hilton, fie lasand o oferta pentru unul dintre loturi la sediul expozitiei. Se poate totodata plasa o oferta online, pe artmark.ro, ori participa la licitatie, online, prin platforma de licitare Artmark Live.
- Noi mergeam la ski impreuna cu fiica Doinei Cornea, Ada. Treceam prin fata casei Doinei Cornea, in drumul meu spre facultate - era un om cult, placut, extrem de pozitiv in ganduri. Dupa aceea, eu am plecat in 1980 din Cluj si dupa aceea au inceput nemultumirile. Eu am plecat din tara din cauza nemultumirii, dar n-am avu forta Doinei Cornea. Cu fiica ei mergeam la ski la Baisoara si la Balea, cu acelasi autocar. Voi participa si la Licitatia caritabila Doina Cornea, pe 24 martie, la Athenee Palace Hilton. Toti care vom licita pentru obiectele Doinei Cornea vom dona de fapt o suma pentru aceste obiecte, dar nu vom pleca acasa cu ele. Vor ramane toate obiectele in casa ei, asta e valoarea licitatiei. Sunt tablouri, paleta ei de pictura, ceasul, bascul - toate sunt reprezentative, a spus profesorul Ion-Cristian Chiricuta.