TVR: Muzeul pietrei, unic in Romania. 1.000 de piese de arta taraneasca
Undeva in Prahova, la 46 de kilometri de Ploiesti, in comuna Sangeru, se afla muzeul pietrei. Un loc unic in Romania, pe care poetul Lucian Avramescu l-a amenajat, inainte de toate, cu sufletul, pentru a lasa mostenire generatiilor viitoare.

Muzeul pietrei, situat in centrul pamantului

Muzeul este, cum insusi o marturiseste poetul Lucian Avramescu, nebunia si dragostea mea. Autorul atator poezii de dragoste, unele devenite cantece, cum ar fi Buna seara, iubito, s-a incapatanat sa demonstreze ca romanii au nu doar o trecatoare civilizatie a lemnului, ci si o durabila si eterna civilizatie a pietrei. A adunat mii de pietre cioplite de tarani, din toata tara, intr-o impresionanta colectie. Ea se afla la Sangeru, la 108 kilometri de borna zero a Capitalei, la dispozitia oricui doreste s-o viziteze.
Poetul a ramas puternic atasat de satul nasterii sale, Sangeru -Prahova, despre care spune, mai in gluma, mai in serios, ca este centrul pamantului. Aici, vizitatorii pot rascoli printr-o arta uitata si tocmai de aceea adusa la viata intr-un spatiu restrans: cioplitul in piatra. Asa s-a nascut Muzeul Pietrei, singurul de acest gen din zona, poate din tara, dupa stiinta poetului.

1.000 de piese de arta taraneasca

Piatra este elementul definitoriu al casei-muzeu. E un fel de specificitate de demult a locului, care face cladirea imediat remarcata. Conacul este o constructie masiva din piatra, cu ziduri groase de aproape 80 cm, tipica arhitecturii rurale de acum doua secole. Cladirea, mostenire de la bunici, a fost regandita si respatiata folosind piatra si lemnul, incaperilor existente adaugandu-li-se compozitii noi. Una dintre sali, sprijinita in coloane din lemn, are ca elemente de rezistenta un semineu generos, bancisi mese cioplite in piatra, pe care se sprijina cesti (de cafea) uriase scobite tot in roca alba. Muzeul in sine contine, afara si inauntru, peste 1.000 de lucrari in piatra, realizate de artisti tarani.

(Surse: tvr.ro, ampress.ro si infoportal.rtv.net )