Florian Popa Micsan a publicat pe facebook un nou episod din Amintiri de pe malul bratului Borcea al Dunarii de Jos.
Pe vremea cand eram elev si cutreieram pe malul bratului Borcea al Dunarii de Jos, din tinutul Calarasiului, am gasit intr-o zi o strada care azi e disparuta. Era paralela cu ultima strada a orasului ce da spre iezerul numit Jirlau, foarte aproape de cherhanaua din care a mai ramas un bazin de beton, in parcul numit Jirlau de pe malul unui lac care nu mai exista. Nu stiu cum se numea strada, ale carei case au fost demolate toate, dar absolut toate. Ei bine, intr-o amintire a unui prieten, care si-a petrecut o parte a copilariei la Calarasi, venit cu parintii dintr-un sat din Lunca Dunarii, pentru a-si face studiile gimnaziale si liceale in acest oras precum odinioara Marin Preda care pleca din Silistea-Gumesti de Teleorman in Bucuresti, dar asta e alta poveste, ei bine in acea amintire am descoperit ca a locuit intr-o casa pe care o vad aievea. Era cam in dreptul Turnului de Apa, pe o strada ce cobora in panta, spre cherhana. Va intrebati ce importanta poate avea o casa din amintirea mea. Nici eu nu stiu. Strada disparuta era aidoma strazilor dintr-o pitoreasca localitate dunareana - Ostrov, sau mai degraba din frumosul oras romanesc de la Marea Neagra - Balcic. Iar casa era precum casa din pictura alaturata (autor Gheorghe Petrascu). In locul casei se afla azi un hotel, care se cheama simplu Hotel Sport si este cel mai mare hotel al sportivilor din Romania. Va invit in continuare sa cititi amintirea prietenului meu, care se incheie cu o poezie despre pescarii de la cherhanaua Jirlaului.

xxx

Daca mintile noastre sunt interconectate (si sigur sunt!), iar daca in dimineata asta gandul se pare ca ne poarta spre barca pe valuri, m-am gandit sa va spun pe scurt o povestioara ce vine de demult. Acum cincizeci si ceva de ani, adolescent fiind locuiam cu chirie la o familie de pescari turtucaieni - unchiul Minus Tarpan si tusa Mariticav - fie-le tarana usoara! Locuinta era destul de aproape de vadul si cherhanaua de pe malul Jirlaului unde destul de des veneau sa pescuiasca alaturi de localnici si grupuri de lipoveni de prin partile Tulcei. Veneau cu familii ori singuri ca-ntr-un exod spre un El Dorado.
Se pescuia mult, cu spor, iar seara, cand se scoteau din apa si varsile se chefuia in stil lipovenesc si se bea la fel de mult (povesteau gazdele si alti pescari dintre cei ai locului). Cheful era mereu insotit de cantecele lor, ale lipovenilor obositi si infierbantati de taria alcoolului iar ecoul lor dainuia pana noaptea tarziu cand stelele si luna isi lasau geana spre nori. Vecinele povesteau ca acolo, pe malul lacului se intamplau si lucruri nu tocmai ortodoxe! Ecourile intamplarilor de atunci au dainuit se pare in mintea mea si, poate parea bizar asta, prin 2015 am scris o poezie pe care o iubesc! Si o iubesc pt intelesul pe care mi l-a dat despre felul in care lucreaza gandul in gandul lui, despre puterea imaginativa a unei minti ce are cu sine ceva din harul poeziei. Poezia intutulata Lina nu a fost inca publicata, deci este o prima aparitie pe planeta facebook si v-o incredintez spre lectura.
Sper sa va placa:
Se daruie pescarilor ce-n vad / La ceasul de amurg se-ntorc acasa; / In ochii ei ard flacari ca de iad / Cand sanii-n dezgolirea bluzei lasa, / Si chiuie si bate indracit / Tarana ca un stol in zburatura / Cand bea cu lipoveanul obosit / Iar vinul curge peste sani si gura / O boje moi! ingaima aiurit / Si deodata-n salt cu zmucitura / O ia pe Lina-n brate si-n sucit / O salta si la pieptul lui o fura. / Se-arunca-n valul apei adormit / Cu unda de pacate-mpovarata / Si-n salcii se ascund caci s-a ivit / O luna curioasa, cat o roata. / Pe pragul noptii trupurile lasa / O umbra din al frunzelor fosnit / Iar Lina, a pacatului mireasa / Cu sufletu-n nisip s-a ratacit.
Sigur ca in mintea mea lucrurile erau completate de pictura lui Repin Burlaki na Volghe (transcriere fonetica pt ca nu joglez cu tehnica redactarilor si scuze pt ora matinala a postarii, cand poate era mai oportun un salut: Buna dimineata oameni de aici sau de oriunde veti fi fiind!)