AmosNews: Arta si artefactele Catedralei Notre Dame
Celebra Notre Dame este bijuteria arhitectonica din inima capitalei franceze - unul dintre cele mai bune exemple de constructie gotica franceza si acasa pentru opere de arta si artefacte inestimabile. Catedrala, care dateaza din secolul al XII- lea si a durat mai mult de un secol, este un sit al patrimoniului mondial UNESCO care atrage anual intre 12 si 14 milioane de turisti. Vizitatorii sunt atrasi sa admire ferestrele sale vitrate, contraforturile zburatoare, sculpturile impresionante si gargoyles de piatra sculptata. Sediul arhiepiscopului de la Paris si un centru al credintei catolice, Notre Dame, a fost, de asemenea, tinta violentei politice pe parcursul istoriei sale. In secolul al XVI- lea, a fost jefuita de protestatarii Huguenots si mai tarziu a fost jefuita in timpul Revolutiei Franceze in anii 1790, dupa care a cazut intr-o perioada de neglijenta. In 1804, Napoleon Bonaparte a fost incoronat imparat al francezilor in catedrala. A aparut in romanul clasic al lui Victor Hugo Notre-Dame de Paris, publicat in 1831. Cartea a revigorat interesul pentru cladire si, la scurt timp dupa aceea, a inceput un proiect de restaurare. Notre Dame a supravietuit celor doua razboaie mondiale ale secolului al XX- lea. La sfarsitul ocupatiei germane in 1944, catedrala si-a sunat clopotele pentru a anunta eliberarea Parisului. La momentul in care a izbucnit incendiul,erau in curs de lucrari de renovare, cu schele care inconjurau unele dintre structurile sale. Un numar de statui au fost eliminate anterior pentru refacere. Incendiul violent a amenintat viitorul cladirii; turnul sau din secolul al XIX- lea, care se afla in curs de renovare, si sectiuni vaste ale acoperisului secolului al XII-lea, care sa prabusit. Iata cateva dintre comorile care puteau fi expuse riscului de incendiu:

PICTURI

- Marile picturi, in special Les Mays de Notre-Dame - picturi care au fost expuse aproape in fiecare an de catre Societatea pariziana a Aurarilor, intre 1630-1707, si care sunt expuse in fiecare zi de 1 mai, la catedrala, in onoarea Fecioarei Maria.
- Vizita, de Jean Jouvenet - o capodopera a secolului al XVIII-lea, care o ilustreaza pe Fecioara Maria ridicandu-si ochii spre cer, langa vara ei Elisabeta, inchinata inaintea ei.
- Sfantul Thomas D Aquino, Fantana de Intelepciune, de Antoine Nicolas - finalizata in 1648, opera de arta il prezinta pe Sfantul Toma D Aquino asezat pe un piedestal, imbracat in hainele ordinului dominican, la care a apartinut.

VITRALIU

- Ferestrele de trandafir - ferestrele de trandafiri nord, sud si vest ale Notre Dame sunt descrise pe site-ul catedralei drept una dintre cele mai mari capodopere ale crestinismului. Fereastra de trandafir sudic a fost construita in 1260, la aproximativ 10 ani dupa construirea ferestrei de trandafir de nord.

SCULPTURI

- Exteriorul Catedralei Notre Dame prezinta o colectie de sculpturi numite grotesti, creaturi de piatra menite sa protejeze biserica de spiritele malefice.

ORGA

- Orga mare - Cu cinci tastaturi si aproape 8000 de tevi, orga mare de la Notre Dame este probabil cel mai cunoscut instrument muzical de acest gen din lume. Se crede ca a fost construita ceva timp in secolul al XIII-lea, potrivit site-ului catedralei.
- Corul de orgi - Un instrument de 2.000 de tevi despre care se crede ca a fost construit in secolul al XIX-lea.