Publicistul Florian Popa Micsan a publicat pe pagina sa de internet un text despre o scriitoare - Gabriela Negreanu - care a avut un destin tragic: ea a murit la varsta de 48 de ani aruncandu-se de la etajul 8 al unui bloc din Bucuresti. Puteti citi in continuare textul intitulat: Remember Gabriela Negreanu (Vasilache)

In atentia prietenului Stelica Aragea, cronicarul tineretii noastre. Internetul pastreaza date si informatii despre o scriitoare care a trecut temporar prin Calarasi in perioada cand si-a facut studiile la Liceul Nr. 1 - de elita cum il numesti tu -, cel de langa Confectia, spre Gara. Prietenul Titus Cristescu aminteste ca printre cei 200 de absolventi din generatia sa este si un scriitor - posibil sa se fi gandit la Gabriela Vasilache cum se numea atunci (Negreanu dupa casatorie). A fost o femeie foarte frumoasa si extrem de talentata. O poeta, o eseista si o realizatoare de televiziune. Informatiile sunt la liber, pe Wikipedia. Candva, am gasit o lucrare de licenta a unei absolvente de Filologie, pe care am citit-o si am salvat-o intr-un computer. Lucrarea era despre viata si creatia Gabrielei Negreanu. Am citit-o atunci cu atentie si am salvat-o pe computer. Am vrut sa o pastrez pentru zilele cand as fi avut mai mult timp liber. Acum am acel timp, in fine, dar intre timp am schimbat trei sau patru computere. Sigur, sunt multi altii care au cunoscut-o mai bine si stiu mai multe despre Gabriela Negreanu. Eu de exemplu, stiu azi doar unde este mormantul poetei, pentru ca merg relativ des la Cimitirul Straulesti 2, la parcela scriitorilor. Nu pentru poeta - pe care am cunoscut-o personal, pentru ca in Bucuresti locuiam la cateva blocuri distanta unul de altul - ci pentru sotia mea, scriitoarea Areta Sandru, al carei mormant se afla la cativa pasi de mormantul Gabrielei Negreanu. Dupa ce zabovesc cum se cuvine la mormantul Aretei, inainte de a pleca aprind o lumanare si ma rog si pentru odihna si sufletul Gabrielei. Asa ca, draga Stelica, iti trimit aceste informatii, oferite gratis de Wikipedia. Sincer, nu stiu de ce ti le transmit si daca iti sunt de folos. Prietenul Titus Cristescu are dreptate, timpul este nemilos si ne secera pe rand, lasandu-ne tot mai putin timp pe pamant (mi-a iesit un vers fara sa vreau!).

Gabriela Negreanu
De la Wikipedia, enciclopedia libera

Date personale

- Nume la nastere: Gabriela Vasilache
- Nascuta: 6 iulie 1947, Bucuresti, Romania
- Decedata: 22 octombrie 1995 (48 de ani)l Bucuresti, Romania
- Cetatenie: Romania
- Ocupatie: poeta, scriitoare
- Studii: Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti

Activitate

Gabriela Negreanu (nume la nastere Gabriela Vasilache; n. 6 iulie 1947, Bucuresti - d. 22 octombrie 1995, Bucuresti) a fost o poeta, eseista si redactor de editura romana. A urmat studiile liceale la Botosani si Calarasi. A absolvit in 1970 Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti. Intre anii 1970 si 1985 a fost redactor la Editura Albatros. In 1985 a fost inlaturata de la editura, mutata intr-un post de functionara. Dupa Decembrie 1989 a lucrat la redactia Culturala a Televiziunii Romane, realizatoare a emisiunii Logos si ethos. Se sinucide, aruncandu-se de pe terasa blocului unde locuia. A incetat din viata la 22 octombrie 1995 la Bucuresti si a fost inmormantata la Cimitirul Straulesti II.

Volume publicate

- Paul Valery si modelul Leonardo (1978), debut;
- Decorul si prezenta (1979);
- Aventurile lui Mototol-Rostogol la prima lui iesire din ocol, roman pentru copii, Bucuresti, 1981;
- Elegii pentru sufletul inflorit (1981);
- Jurnal. Eul peregrin (1984);
- Partea omului, Bucuresti, 1987;
- Viziune cu logofagi (1994);
- Memoriile unui creier (1995).

Note

1. Ecaterina Taralunga. Enciclopedia identitatii romanesti. Personalitati - via Internet Archive.
2. Gabriela, Adamesteanu (14 iunie 2016). Anii romantici. Polirom - via Google Books.
3. Romana, Fundatia Culturala. Cultura - Gabriela Negreanu - totul sau nimic. revistacultura.ro.
4. Revista Luceafarul Scriitori botosaneni. Gabriela Negreanu - luceafarul.net.

Bibliografie

- Ecaterina Taralunga, Enciclopedia identitatii romanesti, Editura Litera, Bucuresti, 2011