ONE: Iubiri de poveste: cupluri celebre din literatura si istorie (Autoare: Bianca Dragomir)
Iubirea e o arta care are nevoie de muze, de inspiratie, de exemple, de dovezi care sa ateste ca ea exista in cele mai curate forme ale esteticului. Asa ca va propun pe scurt, rememorarea celor mai interesante cupluri ramase in istorie si in literatura prin unicitatea lor, prin patosul cu care si-au impartasit iubirea, prin sacrificiile facute in numele acesteia si prin complexitatea caracterelor. Ceva mai diferite decat cuplurile celebre din ziua de azi: poate mai romantici, poate mai neconditionati de aspecte superficiale, poate mai devotati iubirii, poate mai tragici, dar la fel de renumiti.

1. Tristan si Isolda

Se povesteste ca, odata, demult, pe cand domnea regele Arthur, Isolda (fata regelui Irlandei) fusese promisa in calitate de sotie regelui Mark din Cornwell. Insa, tocmai cel care a fost trimis sa o aduca pe viitoarea sotie in Cornwall, Tristan, nepotul Regelui Mark, i-a furat pentru totdeauna inima Isoldei. Insa, dragostea lor nu se poate implini oficial, Isolda se casatoreste si continua relatia cu Tristan fara sa stie nimeni, pana cand regele afla de adulter. Tristan este alungat de la curtea regelui, pleaca in Britania unde se apropie sufleteste de Iseult, tocmai pentru ca numele acesteia era aproape identic cu cel al marii lui iubiri. Tristan se insoara cu Iseult, fara sa consume insa casnicia pentru ca gandul si emotiile lui erau departe, in tinutul Cornwall. Sfarsitul povestii de dragoste dintre cei doi este unul tragic: Tristan se imbolnaveste si trimite dupa Isolda cu speranta ca numai ea il poate vindeca. Semnul care ii arata ca acesta a acceptat implinirea dorintei sale consta in ridicarea steagului alb al vasului; in caz contrar, vasul trebuia sa aiba steaguri negre. Isolda accepta sa mearga la Tristan dar, din nefericire, Iseult isi minte sotul, spunandu-i ca steagurile aveau culoarea neagra. El moare de durere la scurt timp - inainte ca Isolda sa ajunga - iar imediat dupa, suferinta pe care o purta Isolda ii aduce si ei moartea.

2. Romeo si Julieta

De cele mai multe ori tragedia este conditia sine qua non a iubirilor mari. Un alt cuplu celebru care dainuie peste epoci si trenduri este cel al nefericitilor Romeo si Julieta. Ei practic definesc iubirea, iar William Shakespeare le-a definit caracterele. Povestea este despre doi tineri indragostiti, a caror apartenenta familala reprezinta o piedica in calea implinirii sufletesti. Se indragostesc la prima vedere, dar cele doua familii extrem de bogate (din care faceau parte) erau rivale de zeci de ani. Pentru membrii acestor familii, iubirea lui Romeo si a Julietei era categoric imposibila. Pentru ca nu mai suportau chinul despartirii, cei doi isi iau viata unul pentru celalalt.

3. Paris si Elena

Povestea de dragoste dintre Paris si Elena din Troia este descrisa cu detalii in Iliada lui Homer - una dintre cele mai frumoase legende grecesti. Elena din Troia era maritata cu Menelaus, regele Spartei, iar Paris era fiul regelui Priam din Troia. Tanarul chipes se infragosteste de Elena si o rapeste. Legenda spune ca, imediat cum au aflat, grecii au pornit un mare razboi impotriva Troiei pentru a o recupera pe Elena. Ce s-a intamplat cu Elena nu se stie sigur - unii sustin ca a fost readusa in Sparta unde a trait cu regele Menelau, altii spun ca, dupa distrugerea Troiei, a fugit in Asia Mica.

4. Marc Antonius si Cleopatra

Memorabila relatie dintre Marc Antonius si Cleopatra a fost asternuta pe hartie de dramaturgul William Shakespeare si, astfel, facuta cunoscuta intregii lumi. Cei doi confirma credinta ca cele mai pasionale iubiri se infiripa la prima vedere. Romanii nu au fost de acord cu pasiunea dintre cei doi, vazand relatia lor ca pe un resort de crestere a puterii egiptenilor. Cu toate astea, cei doi s-au casatorit, dar sfarsitul a fost tot unul tragic. In timpul luptei impotriva lui Octavian, Marc Antonius a fost fals informat despre moartea Cleopatrei si, indurerat, a cazut in propria sabie. La randul ei, Cleopatra s-a sinucis atunci cand a aflat de moartea prea-iubitului ei. Si asa, povestea de iubire s-a incheiat.

5. Napoleon si Josefine

Napoleon Bonaparte nu avea mai mult de 26 de ani cand s-a casatorit din interes cu Josefine, mai in varsta, dar si mult mai bogata decat el. Doar ca viata l-a luat prin surprindere, facandu-l sa se indragosteasca nebuneste de aceasta. Contrat asteptarilor, cei doi s-au despartit pentru ca Josefine nu ii putea oferi lui Napoleon un urmas, purtand totusi iubirea reciproca in inimile lor.

6. Ulise si Penelopa
Foarte putini iubiti ar astepta 20 de ani ca sa poate fi impreuna, asa cum au facut-o Ulise si Penelopa. Cea din urma il asteapta pe Ulise sa se intoarca din razboi, facand fata celor 108 petitori care doreau sa isi imparta viata cu ea. In acelasi timp, Ulise ii ramane fidel, refuzand o vrajitoare care ii promitea tinerete vesnica si iubire eterna.

7. Scarlett O'Hara si Rhett Butler

Cine nu a auzit macar o data de cartea Pe aripile vantului a lui Margaret Mitchell? Sau de controversata dragoste, impletita cu resentimente, dintre Scarlett O'Hara si Rhett Butler?mProbabil ca nu exista cineva care sa nu fi auzit macar de replica de la sfarsitul cartii, spusa de Scarlett cu dorinta ca nu va pierde totusi iubirea lui Rhet: Si maine este o zi. In timpul razboiului civil, cei doi isi impartasesc sentimente de iubire patimasa, dar niciodata finalizata din pricina capriciilor frumoasei Scarlett.

8. Ela si Stefan Gheorghidiu

Un alt cuplu celebru, dar de data asta autohton, este cel format de Ela si Stefan Gheorghidiu, din romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi. Camil Petrescu zugraveste iubirea ideala a tanarului student la filosofie. Prins in mrejele emotionalului si dispretuitor cu atitudinea burgheza privind aranjamentele sociale, Stefan manifesta o iubire posesiva, usor bolnavicioasa de care numai razboiul il salveaza. O iubire pentru care ar si ucide.

9. Allan si Maitreyi

O poveste de iubire exotica, intre un tanar inginer englez ajuns in India, unde cunoaste iubirea irepetabila si totodata suferinta acerba. Cei doi nesocotesc conventiile sociale, se logodesc impotriva legii, dar tatal fetei pune capat relatiei, alungandu-l pe Allan. Sufletul tanarului va rataci pentru multi ani in suferinta si cu incertitudini privind ochii iubitei lui, Maitreyi, despre care se intreaba (dupa trecerea multor ani) daca ea chiar l-o fi iubit cu adevarat.

(Sursa: one.ro)