ADEVARUL: Ce inseamna de fapt expresia biblica Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. De ce avem nevoie pentru a putea trece cu bine peste toate incercarile - explicatia preotilor (Autor: Borcea Stefan)
- Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine este un verset folosit de obicei in predici.
Adevarul a discutat cu un preot pentru a analiza de unde vine si la ce se refera de fapt acest citat. Prin versetul, Eu sunt Calea, Adevarul si Viata Mantuitorul ne invata sa-l urmam si sa implinim in viata sa de zi cu zi invatatura sa. Calea este insusi Isus Christos se identifica cu calea spre imparatia lui Dumnezeu. Prin invatatura sa si implinirea poruncilor dumnezeiesti, asa cum reiese din Evanghelie, se spune ca suntem iluminati si avem descoperita calea spre imparatia lui Dumnezeu.
- Mantuitorul s-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria din iubire fata de neamul omenesc, asa cum reiese din Evanghelia de la Ioan. Asa de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat pe Fiul Sau, Cel Unul Nascut, l-a dat spre rastignire si moarte ca lumea sa se mantuiasca prin El. In aceasta iubire ne regasim fiecare si din ea izvoraste lumina calauzitoare pentru a parcurge aceasta cale spre Imparatia lui Dumnezeu, spune preotul vrancean Ion Dragu.
Duhovnicul spune ca aceasta cale inseamna si pregatirea spirituala a omului, urcand astfel treapta cu treapta, spre desavarsire, de la nastere la moarte, acest din urma aspect nefiind punctul final al vietii, ci doar o trecere de la experienta vietii pamantesti la viata vesnica in Imparatia lui Dumnezeu. Parintele Dragu mai adauga ca parcurgerea acestei cai au experimentat-o Sfintii, care ne sunt modele de urmat, raspunzand astfel invitatiei Mantuitorului de a-l urma, de a implini poruncile sale. Prin urmare, si noi suntem invitati sa-l urmam pe Mantuitor, parcurgand cu credinta, nadejde si dragoste calea care duce spre Mantuire. Adevarul este absolut la Dumnezeu Despre pastrarea adevarului si trairea lui in viata de zi cu zi se face referire chiar in Vechiul Testament, in Decalog:
- Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.
Mantuitorul insusi se identifica cu adevarul atunci cand spune: Eu sunt calea, adevarul si viata.
De aceea, daca la oameni adevarul este relativ, la Dumnezeu adevarul este absolut. In Evanghelia de la Ioan citim ca harul si adevarul au venit prin Isus Christos. De asemenea, Mantuitorul ne indeamna sa traim in adevar si sa marturisim adevarul, pentru ca ADEVARUL NE FACE LIBERI. Intelegem asadar ca traind in adevar traim de fapt in duhul lui Dumnezeu, opusul adevarului fiind minciuna, despre care se spune in Sfanta Scriptura ca vine de la diavol. In epistola catre corinteni, Sf. Apostol Pavel spune:
- Dumnezeu nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar.
Tot acolo suntem sfatuiti astfel:
- Lepadandu-ne de cele ascunse si rusinoase, sa nu umblam intru viclenie, nici sa prefacem cuvantul lui Dumnezeu, caci numai prin aratarea adevarului ne facem pe noi insine cunoscuti in fata lui Dumnezeu si a oamenilor, spune preotul Ion Dragu despre adevar.
Viata este un dar - Eu am venit ca lumea viata sa aiba si din belsug sa aiba, se mentioneaza in Evanghelia dupa Ioan. Viata este bunul cel mai de pret pe care Dumnezeu l-a daruit omului si timpul in care sa se pregateasca pentru mantuire si dobandirea vietii vesnice.
- Eu sunt invierea si viata. Cel ce crede in mine, chiar daca va muri, va trai, se arata in Evanghelia de la Matei, referindu-se la viata vesnica.
Vorbind despre impartasanie, care este garantia vietii vesnice, Isus Christos mentioneaza:
- Eu sunt painea vietii. Cel ce vine la mine nu va flamanzi si cel ce crede in mine nu va inseta niciodata.
Tot in Evanghelia de la Matei se spune:
- Eu sunt painea cea vie ce s-a pogorat din Cer. De va manca cineva din painea aceasta in veci va fi viu, iar painea pe care eu o voi da este trupul meu pe care il voi da pentru viata lumii.
In esenta, din expresia CALEA, ADEVARUL SI VIATA intelegem ca doar prin credinta si incredere in Dumnezeu reusim sa trecem peste toate incercarile vietii.

Sursa: adev.ro