Pe site-ul www.tpu.ro, la sectiunea Arta si cultura, am citit un dialog interesant pe tema castigurilor pe care le poate realiza un pictor amator. Cam cat castiga un pictor pe luna poate pune ce pret vrea la tablou? La intrebarea de mai sus, au fost postate mai multe raspunsuri:

- Un pictor amator o duce destul de greu! Asta cel putin pana se face cunoscut! Normal ca poti cere cat vrei pe tablou! Problema este ca cineva sa il cumpere, stiu un prieten care s-a apucat de pictura acum 4 ani si acum vinde un tablou pe la 200-400 lei. Si e bine daca vinde 3-4 pe luna!

- E greu sa traiesti din arta, daca nu esti un talent iesit din comun. Chiar si un artist talentat isi face greu un loc pe piata.

- Cred ca iti dai seama ca pretul la care poti vinde un tablou depinde de: calitatea tabloului, gusturile cumparatorului si celebritatea pictorului. Poti pune ce pret vrei dar intrebarea e daca primesti cat ceri.

- Normal ca un pictor poate pune un pret chiar si de 3 milioane euro pe un tablou, dar cine da atat?!

- Ca pictor de biserica sau de icoane se castiga uneori onorabil. Ca pictor de peisaje, portrete, etc, nu prea ies bani. Traim in era banului. Probabil daca ai merge cu manele pe la nunti sau servicii foto, ai castiga mai mult decat un pictor talentat. Am avut niste vecini pictori, unde ea picta iar el le vindea, si traiau cam la limita, intre timp el murise, iar de ea nu mai stiu prea multe ca m-am mutat de acolo. Cei care picteaza la biserici, si prind lucrari pe pereti, castiga mult. Cei care picteaza icoane si sunt cunoscuti in randul bisericii, au si comenzi, o duc si ei cat de cat bine, adica traiesc decent.

- Conteaza foarte mult aspectul vizual al lucrarii. Nu poti sa ceri pentru un kitsch 1.000 de euro. Pentru o lucrare originala, interesanta si muncita poti cere cel mult 100 de euro, sa zicem. Valorifici timpul creatiei, materialele consumate si originalitatea.

- Un pictor amator castiga putin - daca vorbim de Romania. Dar acelasi pictor castiga cat se poate de bine in tarile occidentale.