AGERPRES: Episcopii catolici reafirma sustinerea pentru proiectul de modificare a Constitutiei
Episcopii catolici transmit un indemn catre preotii si credinciosii catolici din Romania de a participa la Referendumul stabilit in zilele de 6-7 octombrie 2018, pentru modificarea articolului 48, alineatul 1, din Constitutia Romaniei. In zilele de 18-20 septembrie 2018, la Centrul Jakab Antal din Sumuleu Ciuc, a avut loc sesiunea plenara a Conferintei Episcopilor din Romania (CER), eveniment gazduit de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia.
- Episcopii au considerat necesar sa transmita un indemn catre preotii si credinciosii catolici din Romania si toti oamenii de bunavointa de a participa la Referendumul stabilit in zilele de 6-7 octombrie 2018, pentru modificarea Articolului 48, alineatul 1, din Constitutia Romaniei. Asa cum spuneau si in Scrisoarea deschisa din 04.05.2017, Constitutia are menirea de a sta la baza unei legislatii adecvate in domeniul familiei in care sa fie tutelate drepturile fiecaruia si sa fie respectata natura lucrurilor in traditia crestina; termenul casatorie neputand fi utilizat decat pentru a defini realitatea uniunii stabile si deschise la viata dintre un barbat si o femeie, precizeaza un comunicat al CER.
Alaturi de referendumul pentru revizuirea Constitutiei, printre temele abordate in cadrul evenimentului de catre episcopii romano-catolici si greco-catolici din Romania au figurat incendiul care a distrus palatul episcopal din Oradea si tinerii si educatia. Potrivit sursei citate, episcopii au fost informati despre starea palatului episcopal al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, dupa incendiul suferit recent, si au discutat despre posibilitatile pe care le au la dispozitie pentru a sprijini refacerea acestuia, manifestand apropierea si sustinerea fata de Preasfintitul Virgil Bercea.
In cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat si unele aspecte referitoare la educatie, organizarea Olimpiadelor de Religie Catolica in limba romana si maghiara; despre participarea la Sinodul dedicat tinerilor, convocat de Papa Francisc, care se va desfasura in octombrie 2018 la Roma, cu tema Tinerii, credinta si discernamantul vocational; despre beatificarea, pe 22 septembrie a.c., la Nisiporesti (NT), a tinerei Veronica Antal, fecioara martira, care va deveni astfel o mijlocitoare si un model de traire a credintei si despre viitoarea beatificare a Episcopilor martiri greco-catolici", se precizeaza in comunicatul CER, semnat de pr. Francisc Ungureanu, Secretar General al CER.La deschiderea lucrarilor a luat parte si Nuntiul Apostolic in Romania, Mons. Miguel Maury Buendia, cu care episcopii au discutat in detaliu despre Vizita ad limina Apostolorum pe care ierarhii din Romania si Republica Moldova o vor face la Roma, in perioada 5-10 noiembrie 2018. Totodata, la aceasta sesiune de lucru a participat si noul episcop de Timisoara, Josef-Csaba Pal, si episcopul de Chisinau, Anton Cosa, ca invitat permanent. Episcopii au stabilit ca urmatoarea sesiune plenara a CER sa se desfasoare in perioada 7-9 mai 2019, la Bucuresti, gazduita de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti. Conferinta Episcopilor din Romania ii reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din Romania si exprima unitatea Bisericii locale si comuniunea cu urmasul lui Petru, Sfantul Parinte. Episcopii catolici din Romania se intrunesc de doua ori pe an in sesiune ordinara, primavara si toamna.