AGERPRES: Maia Morgenstern despre titulul de cetatean de onoare al Capitalei: Am primit cu bucurie, cu mandrie, cu emotie
Artista Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, spune ca a primit cu bucurie, cu mandrie si emotie vestea conferirii titlului de cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti.
- Am primit cu bucurie, cu mandrie, cu emotie. Faptul ca acest titlu de onoare a fost oferit alaturi de domnul Ivan Patzaichin imi face o mare bucurie. Am un mare respect pentru domnul Ivan Patzaichin, stiu ca este preocupat de Delta Dunarii, stiu ca tot ce face face cu energie, cu entuziasm, cu incredere si sunt onorata in aceasta companie sa primesc titlul de cetatean de onoare al orasului in care m-am nascut, pe care il iubesc. Lucrez in Teatrul Evreiesc de Stat de la varsta de 18 ani. Teatrul Evreiesc de Stat face parte din peisajul cultural bucurestean, din peisajul cultural romanesc, din patrimoniul cultural universal si este unul dintre foarte putinele teatre de stat - nu stiu cate teatre de stat mai sunt in lumea asta - care isi aduce aportul la un peisaj cultural pe atat de divers, pe atat de bogat, a declarat, la Sighisoara, Maia Morgenstern, unde a participat la Festivalul Intercultural ProEtnica.
Titlul de cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti va fi conferit Maiei Morgenstern, precum si lui Ivan Patzaichin, conform unor proiecte de hotarare adoptate joi de Consiliul General al Capitalei.
Maia Morgenstern este cunoscuta publicului roman mai ales pentru rolurile din filmele Balanta, Cel mai iubit dintre pamanteni si Patimile lui Hristos, potrivit raportului de specialitate. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numara Lola Lola din Ingerul albastru sau Kathleen Hogan in Park Your Car in Harvard Yard.
Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru si Film intre 1981 si 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, pana in 1988. A aparut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, dupa care s-a alaturat trupei de la Teatrul National Ion Luca Caragiale. Din 2010 este numita ambasador pentru Alianta Civilizatiilor in Romania, se arata in expunerea de motive, semnata de primarul general, Gabriela Firea.
In acest an, presedintele Romaniei a conferit Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, al carui manager este Maia Morgenstern. De asemenea, Ordinul National Pentru Merit in grad de Mare Ofiter a fost conferit Maiei Morgenstern.

(Sursa: agerpres.ro)