Observator de Calarasi: Tenaris CineLatino 2018: proiectii gratuite de filme, de la comedie la documentar, thriller si drama (Autoare: Ioana Calin)
Trei zile de proiectii de film cu intrare libera sunt programate la Calarasi, intre 3 si 5 iulie, cand are loc cea de-a saptea editie a festivalului Tenaris CineLatino. Evenimentul este organizat de TenarisSilcotub si face parte din initiativele de dezvoltare sociala ale companiei, urmarind sa construiasca prin film punti de dialog intre oameni din culturi diverse.
- Programul acestei editii va include filme lansate in ultimul an in Romania si America Latina, printre care castigatorul premiului Oscar pentru cel mai bun film strain si primul documentar despre frumusetea salbatica a naturii din Romania. Toate proiectiile au loc in sala Barbu Stirbei a Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi, care este partener al acestui eveniment alaturi de Consiliul Judetean Calarasi. Festivalul Tenaris Cinelatino va incepe marti, in 3 iulie, cu premiera Un soi de familie (Una especie de familia, Argentina, 2017). Filmul reflecta eforturile unei doctorite din Argentina care incearca sa adopte un copil si a fost descris de presa internationala de specialitate ca excelent realizat,sincer si plin de emotie. Drama cu elemente de thriller, Un soi de familie, va crea atat suspans, cat si momente de bucurie pe drumul lung catre intemeierea unei familii.
- Proaspat castigator al Oscarului pentru Cel mai bun film strain, filmul O femeie fantastica (Una mujer fantastica” Chile, 2017) este o drama foarte emotionanta ce indeamna publicul sa-si abandoneze toate prejudecatile si va putea fi vazut in 4 iulie, de la ora 19.
- Fanii comediilor vor avea ocazia sa descopere umorul in doua viziuni: din Romania si Brazilia. Ghinionistul spune povestea plina de umor si imprevizibil a unui tanar chitarist care incearca sa se remarce, dar da vina pe ghinion pentru toate esecurile din viata lui. In rolurile principale ii veti recunoaste pe Gheorghe Visu, unul din marile nume ale cinematografiei romanesti, si pe mai tanarul sau coleg Vlad Logigan.
- In cautarea nevrotica a serenitatii (Neurotic Quest for Serenity, Brazilia, 2017) este un prilej perfect de a descoperi umorul brazilienilor, urmarind povestea unei actrite de telenovelain cautarea marelui rol al carierei sale.
- Un moment special in aceasta editie TenarisCineLatino va fi proiectia documentarului Romania neimblanzita. Productia este primul documentar de lung-metraj produs in Romania pentru distributie in cinematografe si surprinde, in imagini spectaculoase, peisaje nealterate de trecerea secolelor, de la fauna si flora din Delta Dunarii la marii pradatori din Carpati, toate descrise de vocea inconfundabila a actorului Victor Rebengiuc.
- Unul dintre cele mai de succes filme romanesti ale anului trecut, Un pas in urma serafimilor, castigator al opt premii Gopo si al premiului publicului TIFF 2018, va fi prezentat la Calarasi. Povestea este inspirata din viata regizorului debutant si de experienta acestuia de student intr-un seminar teologic.
Festivalul Tenaris CineLatino se afla la cea de-a saptea editie si are loc in Zalau (26 - 28 iunie), Campina (30 iunie - 1 iulie) si Calarasi (3 - 5 iulie), cele trei orase din Romania in care TenarisSilcotub are activitati de productie. TenarisSilcotub organizeaza acest eveniment alaturi de fundatia PROA, care are misiunea de a gestiona programele culturale ale Tenaris la nivel mondial, si Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, care organizeaza an de an Festivalul International de Film Transilvania (TIFF). Tenaris CineLatino este realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Calarasi, Consiliului Judetean Calarasi si alCentrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi. Mai multe informatii despre fiecare film din programvor fi publicate pe pagina de Facebook a evenimentului, Tenaris CineLatino.

Programul complet al proiectiilor

Marti, 3 iulie
- Ora 20:00 - Un soi de familie. Drama/thriller. Argentina, 2017. Regia: Diego Lerman

Miercuri, 4 iulie
- Ora 17:00 - Romania neimblanzita. Documentar. Romania, 2018. Narat de Victor Rebengiuc.
- Ora 19:00 - O femeie fantastica. Drama. Chile, 2017. Regia: SebastiánLelio
- Ora 21:00 - Ghinionistul. Comedie. Romania, 2017. Regia: Iura Luncasu. Cu: Vlad Logigan, Levent Sali, Gheorghe Visu

Joi, 5 iulie
- Ora 17:00 - Charleston. Comedie/drama. Romania, 2017. Regia: Andrei Cretulescu. Cu: Serban Pavlu, Radu Iacoban, Victor Rebengiuc
- Ora 19:00 - Un pas in urma serafimilor. Drama. Romania, 2017. Regia: Daniel Sandu. Cu: Stefan Iancu, Vlad Ivanov, Toto Dumitrescu
- Ora 21:00 - In cautarea nevrotica a serenitatii. Comedie. Brazilia, 2017. Regia: Paulinho Caruso.

(Sursa: observatordeclarasi.ro)