Observator de Calarasi informeaza: Artista Cornelia Victoria Dedu isi expune picturile la Muzeul Municipal (Autoare: Georgiana Serban)
Muzeul Municipal Calarasi gazduieste expozitia de pictura a artistei Cornelia Victoria Dedu. Potrivit criticului de arta Ana Amelia Dinca, lucrarile din ultimii ani, pe care Cornelia Victoria Dedu le expune, au trasatura de penel viguroasa ca urmare a trairii directe, aspectele concretului fiind surprinse cu mijloacele desenului, adaptate esteticii picturii. In schemele compozitionale detectam armonii si contraste cromatice, analize ale mijloacelor de expresie, ritmuri, tensiuni.
- O retea de accente create din nuante contrastante acopera suprafata, conturand vase, fructe si flori, cutele drapajelor, conturul barcilor, sugerand increngaturi ale naturii, trunchiuri de copaci, maluri, arhitecturi arhaice. Implicarea grafismelor in pictura Corneliei Victoria Dedu ajunge pana in punctul de interpretare a reflexelor de lumina si umbra. O viziune stilistica personala, regizata compozitional dupa precepte academice, dar moderne in aplicarea culorii, uneori saturata, alteori asezata a plat, sustine registrul tonalitatilor schimbate frecvent pe suprafata tabloului, dar distribuite dupa rigori estetice. Pensula creeaza trasee, incorseteaza forme, incita la descoperirea unei lumi sensibile, relationate cu microcosmosul artistei, empatizand cu natura. Fiecare structura are destinul ei in campul bidimensional, scriitura grafiata expresiv de urma penelului, transformand imaginea intr-o suprafata in miscare, a carei dinamica abunda de elemente. Pensulatia este fluida, motivele picturale par a se deplasa in exteriorul tablourilor, descriind compozitii deschise, dens colorate, petele transparente si cele saturate, concurand cu grafia in carbune si pasta, se metamorfozeaza in liniile vibrante, modelate intr-o plasticitate delicata, dar de forta. Renuntarea la perspectiva traditionala si aducerea in prim-plan a detaliilor, ii permite artistei sa alterneze frumusetea pastei cu desenul unghiular, cursiv, mergand spre o expresivitate caracteristica operei Corneliei Victoria Dedu. Lucrarile alese pentru expozitia de la Muzeul Municipal Calarasi sunt evocari spirituale ale spatiului dobrogean, in care culoarea anotimpurilor defineste dragostea artistei pentru plein-air, pentru lumina specifica, misterioasa si plina de poezie a locurilor. Linistea, taina, comunicarea cu Dumnezeu, le regasim in peisajele unde solaritatea se revarsa asupra colturilor de natura, care si-au pastrat pitorescul si care corespund trairilor artistei, osmozelor energetice create de aceasta in jurul unui univers, rezonand cu aceasta. Alaturi de peisaje, cateva naturi statice si compozitii cu personaje, lucrari din colectia artistei, dau masura puterii de sinteza a demersului vizual de pana acum, care ne vorbesc despre descendenta maestrei din scoala colorismului romanesc, din viziunile interbelice de abordare stilistica a motivului pictural, prezente, dar fara a-i estompa originalitatea, a declarat Ana Amelia Dinca, pe o retea de socializare.
Artista Cornelia Victoria Dedu s-a nascut la data de 11 septembrie 1942, la Bucuresti, si a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, sectia pictura, profesorii sai fiind Alexandru Cumpana, Calin Alupi, Corneliu Baba, Ion Marsic, Grigore Vasile. Din 1967 pana in prezent participa la manifestari artistice in tara si strainatate, deschizandu-si si numeroase expozitii personale.