REALITATEA.NET: A murit Mihai Stanescu, marele artist si caricaturist roman interzis de Ceausescu
Mihai Stanescu, unul dintre cei mai mari caricaturisti romani si cel mai incomod artist plastic din anii regimului comunist, s-a stins din viata noaptea trecuta dupa o indelungata suferinta. Mihai Stanescu, unul dintre cei mai mari caricaturisti romani, cel mai incomod artist plastic din anii regimului comunist, s-a stins din viata noaptea trecuta dupa o indelungata suferinta. Mihai Stanescu, in varsta de 78 de ani, s-a retras din activitatea creatoare si de pe scena publica in urma cu trei ani si jumatate, dupa cum a declarat pentru Realitatea.net fiica artistului, Daiana Stanescu. Fiica marelui artist a cerut discretie din partea presei si a opiniei publice. Mihai Stanescu a devenit celebru si datorita faptului ca a fost singurul caricaturist roman care, traind la Bucuresti, cu Securitatea pe urme, a criticat in mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu.Mihai Stanescu s-a nascut 20 iulie 1939, satul Gradistea, langa Mizil). A absolvit liceul la Buzau, apoi, contrar sfatului mamei sale de a da la Medicina, a urmat la Iasi al doilea liceu, cel de arte plastice, unde a fost inscris direct in anul II. A absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti in 1966. Dupa facultate Mihai Stanescu a fost repartizat la Ministerul Turismului, unde a facut grafica publicitara, de unde a demisionat dupa 6 ani. A revenit dupa un an si a mai lucrat alti sase ani. In 1978, a devenit liber-profesionist. Pe langa multitudinea de premii internationale, obtinute in anii 1970 si 1980, care i-au adus faima, Mihai Stanescu a devenit celebru si datorita faptului ca a fost singurul caricaturist roman care, traind la Bucuresti, cu Securitatea pe urme, a criticat in mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu. In 1992, adaptandu-se la economia de piata, Mihai Stanescu si-a deschis un magazin langa Sala Palatului, in incaperea relativ mica a unui fost debit de tutun. Magazinul, botezat ERATA, a functionat pana in februarie 2016. Aici au fost vandute cani, carti postale, tricouri si sacose de panza imprimate cu desenele sale, dar si albume de caricatura si desene originale ale artistului.
Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale lui Mihai Stanescu a fost seria de fotografii cu fiica sa Daiana Stanescu, pe care a fotografiat-o, in aceeasi rochie, intre varstele de 6 si 29 de ani.
Expozitia DAIANA, LA DIFERITE VÂRSTE, FOTOGRAFIATA IN ACEEASI ROCHIE, a fost vernisata in 2003, la salonul de carte Bookarest si reluata in 2004, la Galeriile Orizont din Bucuresti, potrivit Wikipedia.
Mihai Stanescu este autorul logo-ului Bookarest, sub care a functionat, pana in 2006, targul de carte de vara de la Bucuresti (in prezent, denumit Bookfest). O alta idee a sa, pe aceeasi tema, este semnul de carte autocolant, adresat cititorilor lenesi, care se impotmolesc si renunta la lectura.
In decembrie 2000, presedintele Romaniei Emil Constantinescu (1996-2000) i-a acordat Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, dorind a-i rasplati meritele exceptionale pentru realizari artistice si pentru promovarea culturii.
Ultimul album al lui Mihai Stanescu este din 2014: De unde iti vin ideile, Mihai Stanescu?.
Albume de caricatura:
- Mihai Stanescu - 1982, Bucuresti.
- Umor 50% - 1985, Bucuresti.
- Acum nu e momentul - 1990, Bucuresti.
- Rire en Roumanie - 1988, Paris, Ed. Bernard Barrault.
- C'est pas le moment - 1989, Paris, Ed. Bernard Barrault.
- Pe urmele mele - 1999, Bucuresti.
- Manual de publicitate. Volumul II - 2003, Bucuresti.
- Am intrat - 2006, Bucuresti.
- Cod portocaliu - 2009, Bucuresti.
- Realizarile guvernului Boc in perioada 2009 - 2010 - 2011, Bucuresti.
- La cererea clientilor, am plecat in vacanta - 2012, Bucuresti.
- Realizarile Guvernului Ponta - 2014, Bucuresti.
- De unde iti vin ideile, Mihai Stanescu? - 2014, Bucuresti.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

(Sursa: REALITATEA.NET)