SEMNELE TIMPULUI: Noroc sau Dumnezeu? (Autoare: Eliza Vladescu)
Lumea de astazi este guvernata de noroc:
- Ce noroc ca te-am intalnit!
- Noroc ca nu am cumparat masina!
- Mult noroc la examen!
Alte exprimari, precum Ce intamplare ca..., Ce bine ca..., Mult succes la..., ar exprima chiar mai bine ideea originala, insa a devenit superfluu sa folosim cuvantul noroc. Pentru unii insa, nu este doar o chestiune de semantica, ci de viziune asupra vietii. Norocul este un concept pagan, iar grecii antici si romanii obisnuiau sa se inchine norocului sub forma zeitei Fortuna. Insa chiar si astazi se crede ca anumite obiecte, precum piciorul de iepure, trifoiul cu patru foi sau anumite bijuterii au in ele puterea de a aduce norocul in viata unui om. Anumite zile, anumite numere si chiar anumite animale se considera ca poarta noroc sau ghinion. Cautarea acestui noroc este in stransa legatura cu superstitia, care, la randul ei, este conectata cu magia. Conform acestei viziuni asupra lumii, oamenii sunt la mila unor puteri nevazute si forte necunoscute care ne-ar putea face rau sau ne-ar putea ajuta, dupa bunul plac.

Ce spune Biblia despre noroc

Chestiunea norocului sau a sansei apare de multe ori si in Biblie, desi cuvantul ca atare lipseste. Atat in Vechiul, cat si Noul Testament tragerea la sorti este o metoda folosita pentru a discerne vointa lui Dumnezeu, care controleaza actiunile ce noua ni se par la voia intamplarii. Mai multe pasaje din Biblie lamuresc acest aspect, insa poate cel mai clar este cel din Proverbe 16:33:
- Se arunca sortul in poala hainei, dar orice hotarare vine de la Domnul.
Acest verset indica faptul ca o actiune aleatorie, precum aruncarea unui ban sau tragerea la sorti, nu iese de sub controlul lui Dumnezeu si, prin urmare, rezultatele nu sunt cele ale sansei. Mai mult decat atat, Biblia invata ca ceea ce pentru unii pare doar o ghicitoare implica de fapt recunoasterea providentei lui Dumnezeu si cererea de a fi indrumat in situatia problematica. Un exemplu in acest sens il gasim in rugaciunea din Faptele apostolilor 1:23-26, unde putem citi:
- Ei au pus inainte pe doi: pe Iosif, numit Baraba, zis si Iust, si pe Matia. Apoi au facut urmatoarea rugaciune: Doamne, Tu care cunosti inimile tuturor oamenilor, arata-ne pe care din acesti doi l-ai ales ca sa ia loc in slujba si apostolia aceasta, din care a cazut Iuda, ca sa mearga la locul lui. Au tras la sorti, si sortul a cazut pe Matia, care a fost numarat impreuna cu cei unsprezece apostoli.
Norocul si ghinionul
O poveste chinezeasca antica spune in felul urmator: Un fermier avea doar un cal, pe care il folosea sa are pamantul. Intr-o zi, calul a scapat, iar cand vecinii au auzit ce s-a intamplat, le-a parut rau ca asupra vecinului lor se abatuse ghinionul.
- Ghinion? Noroc? Cine stie? Doar Dumnezeu, a spus fermierul.
Dupa o saptamana, calul s-a intors acasa impreuna cu o herghelie de cai salbatici, iar vecinii s-au grabit sa il felicite pe fermier pentru norocul sau.
- Noroc? Ghinion? Cine stie? Doar Dumnezeu, a spus fermierul.
Apoi, in timp ce fiul fermierului incerca sa domesticeasca un cal, a cazut din sa si si-a rupt piciorul. Toata lumea a fost de acord ca a fost un mare ghinion.
- Ghinion? Noroc? Cine stie? Doar Dumnezeu, a spus fermierul.
Cateva saptamani mai tarziu, armata a trecut prin sat si i-a fortat pe barbatii apti sa se inroleze pentru un conflict ce avea sa izbucneasca. Dar cand au vazut ca baiatul fermierului avea un picior rupt, l-au lasat la vatra. Toata lumea era fericita pentru norocul fermierului.
- Ghinion? Noroc? Cine stie? Doar Dumnezeu, a spus fermierul.
Concluzia: Dumnezeu Se foloseste atat de binele, cat si de raul prezent din vietile noastre pentru a face ceva bun pentru noi, desi noi nu putem constientiza acest lucru din simplul motiv ca este imposibil sa avem o imagine de ansamblu asupra vietii noastre. Biblia este plina de istorii de genul acesta, care demonstreaza felul in care functioneaza providenta lui Dumnezeu in vietile noastre, moartea regelui Ahab si istoria lui Rut fiind doar cateva exemple. In Romani 8:28 putem gasi chintesenta acestui concept:
- De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau.

Lucrarea lui Dumnezeu

Faptul ca Dumnezeu stie si controleaza pana in cele mai mici detalii evenimentele din viata unui om nu presupune abolirea liberului-arbitru, asa cum ar vrea unii sa credem. Lucrarea lui Dumnezeu in vietile noastre implica doua aspecte. Dumnezeu poate interveni activ, ca in cazul regelui Ahab. Moartea sa nu a fost doar consecinta unei sageti trase la intamplare, ci, asa cum scrie in 2 Cronici 18, Dumnezeu a condus evenimentele care l-au impins pe Ahab in lupta, unde un om ce a tras cu arcul la intamplare a dus la indeplinire planul lui Dumnezeu pentru Israel. Dumnezeu insa intervine si intr-un mod pasiv in vietile noastre, permitand si nu cauzand un anume eveniment. Povestea lui Iov sau cea a lui Iosif arata cum Dumnezeu il lasa pe Satana sa actioneze in vietile noastre pana la un punct, de la care tot noi, cei din jurul nostru sau persoane pe care nici nu le cunoastem sa beneficieze. Viata noastra copiaza traseul unui carusel, cateodata suntem la pamant si cateodata ne merge atat de bine incat credem ca vom atinge cerul. Atunci cand lucrurile merg bine suntem fericiti si credem ca Dumnezeu este cu noi, dar daca merg rau suntem descurajati si avem tendinta sa credem ca am fost abandonati. In final, ajungem sa fim doar victimele circumstantelor, iar daca increderea, sau credinta in Dumnezeu schiopateaza, vom avea tendinta sa credem in noroc, pentru a explica acele lucruri pentru care nu gasim o relatie de tip cauza-efect. Insa apostolul Pavel scrie in Filipeni ca a invatat sa fie multumit, chiar fericit, in toate situatiile vietii. A fost fericit atunci cand lucrurile au mers rau (era in inchisoare la acel moment) si a fost fericit cand lucrurile au mers bine, pentru ca, in definitiv, aceasta inseamna sa faci parte din familia lui Dumnezeu, sa iti pastrezi mereu speranta ca Dumnezeu detine controlul si ca actioneaza spre binele tau, iar aceasta speranta singura este suficienta pentru a aduce fericirea.

Sursa: semneletimpului.ro