Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului are loc a doua zi dupa Boboteaza, la 7 ianuarie, potrivit obiceiului ca dupa marile praznice imparatesti sa fie cinstite si persoanele care au luat parte la evenimente. Fiul al preotului Zaharia si al Elisabetei, a carui nastere fusese anuntata de ingerul Gavriil, Sfantul Proroc Ioan Botezatorul a dus din tinerete o viata ascetica (purta o haina confectionata din par de camila si se hranea cu lacuste si miere salbatica), retragandu-se in desertul Bethabara unde a petrecut in rugaciune si post. Inainte de a se face cunoscut Mantuitorul Christos, Sfantul Proroc Ioan a inceput sa propovaduiasca si sa boteze, vestind venirea lui Mesia, fapt pentru care este numit Inaintemergator.
Evanghelistul Marcu spune:
- Ieseau la el tot tinutul Iudeii si toti cei din Ierusalim si se botezau de catre el, in raul Iordan, marturisindu-si pacatele (Marcu 1, 5).
Iudeilor care veneau la Sfantul Ioan in pustiul Iordanului le spunea ca trebuie sa faca roade de pocainta si cele mai cerute dintre acestea erau faptele de milostenie. Il intrebau multimile care veneau la dansul. Ce sa facem deci? (Luca 3, 10). Si Sfantul Proroc Ioan le zicea:
- Cel ce are doua haine sa dea celui ce nu are si cel ce are bucate sa faca asemenea (Luca 3, 11).
Carturarii si fariseii, cei ce se aratau a fi descendenti ai patriarhilor, erau mustrati:
- Pui de vipere, cine v-a aratat sa fugiti de mania ce va sa fie? Faceti, dar, roade vrednice de pocainta si nu incepeti a zice in voi insiva: Avem tata pe Avraam, caci va spun ca Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam (Luca 3, 7-8).
La Sfantul Ioan Botezatorul a venit in cel din urma Insusi Fiul lui Dumnezeu, Iisus Christos, ca sa fie botezat cu acest botez al pocaintei, iar Sfantul Ioan vazandu-L a spus:
- Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii. Acesta este despre Care eu am zis: Dupa mine vine un barbat, Care a fost inainte de mine, fiindca mai inainte de mine era, si eu nu-L stiam; dar ca sa fie aratat lui Israel, de aceea am venit eu, botezand cu apa (Ioan 1, 29-31).
Dupa iesirea la propovaduire a lui Iisus Christos, Sfantul Ioan s-a retras in Galileea, si de aici vorbea despre Mesia ca este Hristos. De aici mustra faradelegile regelui Iudeii Irod Antipa, care traia cu sotia fratelui sau Irodiada. Pentru faptul ca aducea in fata ochilor multimii faptele cele rele ale carmuitorilor ei, Sfantul Ioan a fost incarcerat si decapitat, la cererea Irodiadei si a fiicei acesteia, Salomeea. Biserica Crestina a fixat mai multe sarbatori pentru praznuirea sa: zamislirea (23 septembrie), ca botezator (7 ianuarie), ziua nasterii (24 iunie) si ziua mortii sale (29 august).

RUGACIUNE CATRE SFÂNTUL IOAN

- Sfinte Ioane, Sfinte Botezatorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, inca inainte de a te naste, sa-i pregatesti pe oameni pentru venirea Fiului Sau, iar multimile atrase de faima sfinteniei tale si de puterea Duhului Sfant, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocaintei in semn de convertire la Dumnezeu. Tatal ceresc ti-a destainuit pe Fiul Sau, cand a voit sa fie botezat de tine si tu l-ai facut cunoscut ucenicilor tai, zicand: Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii! Aceasta chemare atat de mare, pe care Insusi Mantuitorul nostru a recunoscut-o, cand a spus ca nu s-a nascut un om mai mare decat tine, nu te-a facut mandru, ci ti-a dat cea mai adanca smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: Nu sunt vrednic sa-I dezleg cureaua incaltamintei. Si El trebuie sa creasca, iar eu sa ma micsorez! Tu ai voit sa-ti jertfesti viata pentru a apara sfintenia casatoriei, infruntandu-l pe regele Irod, care traia nelegitim cu sotia fratelui sau. Te rugam mijloceste-ne la Dumnezeu o sincera convertire si o iubire puternica fata de El, ca sa-L urmam tot timpul vietii noastre, iar la sfarsit sa-L preamarim pentru toata vesnicia. Amin.