Split (2016) este un film psihologic de groaza - thriller, film regizat si scris de M. Night Shyamalan. Actorii principali ai filmului sunt: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Jessica Sula, Haley Lu Richardson si Betty Buckley.
Filmul este o tematica sequel la filmul Unbreakable din 2000. Filmarile au inceput pe 11 noiembrie 2015, la Philadelphia, Pennsylvania. Filmul a avut premiera la Fantastic Fest pe 26 septembrie, 2016, si va fi lansat pe 20 ianuarie 2017 de Universal Pictures.
Desi increderea pe care Kevin o are in psihiatrul sau, doctorul Fletcher, l-a determinat in cele din urma saii dezvaluie pe rand cele 23 dintre personalitatile pe care le are, o noua identitate, cea a Fiarei, aflata inca in stare latenta este pe cale sa isi manifeste influenta si sa le domine pe toate celelalte.
Constrans de una dintre vocile interioare sa rapeasca trei adolescente, printre care si pe Casey, care se remarca prin incapatanare si vointa proprie si devine astfel lidera fetelor, Kevin incepe sa duca o lupta proprie atat cu personalitatile sale multiple, cat si cu cei din jurul sau, in timp ce zidurile dintre el si ceilalti incep treptat sa se prabuseasca.
Kevin, un barbat cu cel putin 23 de personalitati diferite, ajunge sa rapeasca trei tinere fete. Pe perioada de captivitate a fetelor, Bestia, o ultima personalitate a lui Kevin, incepe sa se cristalizeze.