Miercuri, 11 ianuarie 2017, la libraria Mihai Eminescu din Bucuresti, a avut loc lansarea volumului de poezii Libertate ucisa de Gheorghe Amza, in prezenta unui numeros public. Este cel de-al doilea sau volum de versuri, care se adauga numeroaselor carti de specialitate din prodigioasa sa cariera profesionala. (Gheorghe Amza a fost decan al Facultatii de Inginerie din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti si a scris 89 de carti de specialitate, unele dintre ele fiind de referinta in domeniul tehnic). In luna mai 2016, Gheorghe Amza si-a lansat primul volum de poezii intitulat Zbor frant, iar la evenimentul din primavara a fost prezent si Mihai Stoica, fostul coleg de celula din perioada petrecuta in detentie, cel care a ascultat primul cateva din poemele lui Gheorghe Amza. Profesorul si-a strans trairile si gandurile intr-o carte de versuri intitulata Libertate ucisa, in care vorbeste despre cosmarul trait in captivitate. Poeziile din volumul Libertate ucisa sunt scrise in perioada petrecuta in penitenciar, la Poarta Alba si la Jilava. Gheorghe Amza a facut dezvaluirile din viata traita in penitenciar, atat cu prilejul lansarii noului volum de poezii, cat si, seara, dupa lansare, intr-o emisiune de la o televiziune de stiri. De fapt, autorul isi povesteste intr-o maniera poetica viata traita departe de cei dragi, lipsit de libertate. In acele zile si nopti cand iti este foarte greu sa traiesti intr-o lume intunecata, salvarea lui Gheorghe Amza au fost versurile. Inconjurat numai de prostie si umilinta, intr-o lume a infernului, in care societatea se debarasase de el, Poezia a fost cea care l-a mentinut pe linia de echilibru. Gheorghe Amza a povestit clipele cumplite traite in cei 2 ani de detentie in penitenciarele Poarta Alba si Jilava. El zice ca penitenciarele din Romania sunt lagare de exterminare, menite sa dezumanizeze pe oricine ajunge in spatele gratiilor. Profesorul a marturisit ca erau gandaci peste tot, plosnite in spitalul penitenciarului si 4 grade in celula pe timp de noapte:
- Este lagar de exterminare, nici vorba de reeducare, nimeni nu se ocupa de asa ceva a spus profesorul la televiziunea de stiri.
El a marturisit ca pe timp de iarna a fost la penitenciarul Poarta Alba. Erau 12 in celula. La dusuri erau programati o data pe saptamana. Din 6 dusuri functionau 3. Aveau 5 minute de apa calda. 12 barbati. Cel mai grav, povesteste el, este ca dupa ce ieseau din dus uzi si cu sapunul pe ei mergeau pe afara, pe la -10 grade 300 de metri pana in penitenciar.
- Voiam sa se deschida pamantul sub mine sa ma inghita. M-am gandit la sinucidere, a spus profesorul Gheorghe Amza. El a adaugat:
- Mi s-a parut imposibil sa suport atata umilinta, dupa atata munca, toata viata am scris si am format ingineri, nu intelegeam ce e cu mine, voiam sa se deschisa pamantul sub mine sa ma inghita.
El a marturisit ca nu ai cui sa te plangi, pentru ca problemele celorlalti pareau mai grave. Gheorghe Amza a mai spus ca in perioada de 2 saptamani in care a stat la Poarta Alba, 5 oameni au murit, dintre care 3 s-au sinucis. Penitenciarele sunt insa doar o parte din locurile, din nefericire numeroase, lipsite de iubire, a spus cu tristete profesorul Gheorghe Amza, in finalul spiciului sau emotionant, de la libraria Mihai Eminescu, primit cu aplauze de public. In finalul lansarii de carte, artistul Mihai Napu a sustinut un microrecital de muzica folk, la fel de bine primit de publicul cunoscator si iubitor de muzica folk.