Q MAGAZINE informeaza: Teatrul Odeon la 70 de ani
In mijlocul Bucurestiului, pe Calea Victoriei, un spatiu a prins viata si a primit o identitate aparte in constiinta bucurestenilor. De-a lungul timpului acest spatiu a fost innobilat de creatiile marilor artisti care i-au trecut pragul, fiecare in parte lasand aici o mostenire pretioasa de roluri memorabile. Anul acesta Teatrul Odeon implineste 70 de ani de existenta. La inceputul secolului XX, la initiativa lui Emil Lahovary, arhitectul Grigore Cerchez a ridicat pe Calea Victoriei, intr-un ansamblu larg, Teatrul Comoedia, inaugurat pe 25 decembrie 1911. In anul 1946 se deschidea Teatrul Muncitoresc CFR Giulesti, iar in 1974 sala Comedia trecea sub administratia Teatrului Giulesti. Conceputa cu o scena a l'italienne (cu o capacitate de 300 de locuri), sala Majestic este considerata una dintre cele mai elegante sali de teatru din Bucuresti si singura din Europa cu tavan glisant. Teatrul a fost condus timp de peste 36 de ani de doamna Elena Deleanu, perioada in care repertoriul de la Majestic a fost marcat de amprenta marilor artisti care au urcat pe aceasta scena: Stefan Mihailescu Braila, Radu Beligan, Stefan Banica, Colea Rautu, Dan Tufaru, Vasilica Tastaman, Sebastian Papaiani, Tamara Buciuceanu, Florin Zamfirescu si multi altii. Dupa Revolutie, regizorul si profesorul Vlad Mugur se intoarce in Romania si accepta sa conduca institutia pentru o perioada foarte scurta. In timpul directoratului sau, Teatrul Giulesti isi schimba numele devenind Teatrul Odeon. In anii 90, sub directoratul lui Alexandru Dabija, Teatrul Odeon isi confirma statutul prin productii apreciate la nivel national si international (Au pus catuse florilor, Richard III, La tiganci, Saragosa - 66 de zile etc.). La Odeon, au fost montate creatii de succes ale regizorilor Lucian Giurchescu, Dinu Cernescu, Andrei Serban, Alexa Visarion, Mihai Maniutiu, Horea Popescu, Alexandru Dabija sau Dragos Galgotiu.

Dorina Lazar

In ultimele doua decenii directia teatrului a fost asigurata de actrita Dorina Lazar care apreciaza faptul ca, in ciuda varstei, Odeonul este un teatru tanar, iar echipa sa a crescut si s-a unit trecand prin bune si prin rele.
- De cand conduc teatrul in acesti 20 de ani cel mai greu imi este, de fiecare data, atunci cand mi se atribuie ganduri pe care nu le gandesc si fapte pe care nu le-as infaptui. Dar cel mai frumos moment petrecut in aceasta perioada in Familia Odeon a fost anul acesta, pe 7 noiembrie , la Festivalul Tineretului de la Piatra Neamt cand intreaga sala mi-a cantat La Multi Ani si colegii mi-au oferit pe scena un tort imens si delicios! Implineam 76 de ani, a mentionat Dorina Lazar, directoarea Teatrului Odeon.
In anul 2010 Teatrul Odeon redeschide, dupa 62 de ani, sala Studio, de la subsolul teatrului, o scena moderna, multifunctionala, care permite prin platforme modulare diverse variante de organizare a spatiului de joc. Fiind un teatru de repertoriu, in dorinta de a atrage publicul tanar, teatrul a dezvoltat in ultimii ani proiecte care s-au integrat rapid in agenda culturala a Capitalei, precum Teatrul si Scoala, Dans la Odeon, proiectul european Fabulamundi. Playwriting Europe, programul international ODEON.ART.

xxx

In acest sfarsit de noiembrie Teatrul Odeon implineste 70 de ani de existenta, moment ce a fost sarbatorit luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, prin lansarea unui volum aniversar Odeon 70. Aventura istoric omagiala, de Miruna Runcan, care detaliaza istoria sa bogata in mari spectacole, prestatii actoricesti de exceptie, turnee, premii nationale si internationale. In aceeasi seara va fi lansat si filmul documentar Teatrul Odeon 70, realizat de Casa de Productie a TVR. Sarbatorirea Teatrului Odeon a continuat cu dezvelirea a doua busturi surpriza, realizate de sculptorul Dragos Catalin Munteanu, si de un intermezzo muzical coregrafic coordonat de Razvan Mazilu.

(Sursa: Q MAGAZINE)