activenews.ro: Dan Puric, discurs incendiar: Sa-ti fie rusine ca esti roman sau crestin, sa te aduca pana la limita asta? Uitati-va ce dezastru e-n Europa acum. Valorile traditionale sunt distruse si e un paradox. In tara asta mica, amarata, valorile se pastreaza
Dan Puric a sustinut o conferinta la Cluj-Napoca joi seara, cu titlul "Glasuind in neguri",. Evenimentul a avut loc la Beraria Culturala. Au participat aproape 1000 de oameni, printre spectatori aflandu-se IPS Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului sau fostul primar al orasului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar. Iata cateva fragmente din cuvantarea sa, pe care o puteti asculta intergral in player-ul video:
- Pe la 1906, Majestatea Sa Carol I a vorbit ca esentiale intr-un popor sunt caracterele. Cand a inaugurat Universitatea, profesorii, rectorii au zis: Majestate, va vom pregati specialisti. A propos de tehnocrati. Si el a zis: Nu am nevoie de specialisti, am nevoie de caractere. Caracterele prezinta puterea sufleteasca a unui neam, iar puterea sufleteasca a unui neam este arma invincibila.
- Cineva, superficial, ar fi spus ca baiatul asta invitat in fata dumneavoastra are un discurs anti-european. Noi, in 1989, am iesit din gradina zoologica si am fugit innebuniti incolo. Eram satui de retardare istorica. Dar, dintr-odata, dupa 20 de ani, gasesti o Europa care vrea sa se sinucida, reflexe suicidale. Care-si distruge traditiile, credinta, valorile culturale.Uitati-va ce dezastru e-n Europa acum cu germanii, francezii, care ies la demonstratii de mii, zeci de mii si sute de mii. Nu-si mai gasesc propriile lor valori. Vi se pare normal sa iasa mii, zeci de mii de germani pe strada sa zica: Incetati cu educatia de tip cu transexualii, ca ne nenorociti copiii!?
- Vi se pare normal ca tineretul Partidului Liberal din Suedia sa ceara legiferarea pedofiliei? Valorile traditionale sunt distruse si e un paradox. In tara asta mica, amarata, valorile se pastreaza.
- Nu zice nimeni sa-ti pui tricolorul pe piept. Dar igiena sufleteasca a oricarui popor este sa-si apere identitatea. Un presedinte de stat african le-a zis alora de la ONU in fata: in numele civilizatiei, ne-ati luat aurul, diamentele, padurile, dar mai sunt niste granite pe care nu le puteti trece, granitele invizibile. Romania trebuie sa-si apere granitele invizibile, felul ei de a fi. Sa-ti fie rusine ca esti roman sau crestin, sa te aduca pana la limita asta? Rostul meu, pe ceata asta si pe negura asta, a fost sa va marturisesc o stare in care se afla omenirea in general, si Romania in special. Cat am putut eu. Sa stiti ca lupta cea mai mare se duce aici, pentru ca aici e credinta fireasca, bine plasata.
- In 5 ani de zile, teatrul romanesc a cazut fantastic, numai patologii, numai lucruri ingrozitoare. Literatura e la pamant, cinematografia romaneasca premiata dincolo vorbeste numai despre avorturi si curve, tare patologice. Dom'le, da nu gasesti lucruri de sensibilitate, de vocatie, care pot aduna in jurul tau acea afinitate cu celalalt? Tu, ca tanar creator, n-ai vazut in poporul tau decat asta? E o amenintare, cum ar spune parintele Staniloae, a arhitecturii noastre sufletesti, a structurii noastre sufletesti.