b365.ro informeaza: Jurnalistii vor beneficia de PARCARE GRATUITA si acces liber la teatre, in Bucuresti
Jurnalistii vor avea acces gratuit, pe baza legitimatiei, la programele institutiilor publice de cultura de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, potrivit unei hotarari adoptate luni de consilierii generali ai Capitalei. De asemenea, tot pe baza legitimatiei de serviciu, jurnalistii vor putea utiliza in mod gratuit parcarile publice de utilitate generala de pe teritoriul Municipiului Bucuresti, precum si parcarile aferente institutiilor/ serviciilor publice de interes local din subordinea CGMB. Consilierul liberal Ciprian Ciucu a apreciat ca proiectul venit in campania electorala este menit sa castige bunavointa ziaristilor si a sugerat ca jurnalistii sa beneficieze de gratuitate pe RATB. De asemenea, el a dorit sa stie de ce nu beneficiaza si alte categorii profesionale, precum medicii, de o astfel de masura. Primarul general Gabriela Firea a replicat ca proiectul a fost initiat in urma rugamintii Asociatia Presei Romane, in contextul in care in toate capitalele europene jurnalistii au acces la spectacolele oferite de institutii din subordinea primariei. Ea a mai precizat ca, daca intr-o seara se va juca un spectacol foarte bun si vor exista temeri ca vor da navala toti jurnalistii, solutia convenita cu reprezentantii institutiilor de cultura a fost ca ziaristii sa isi anunte telefonic intentia de a urmari spectacolul respectiv, urmand sa fie creata o lista de asteptare. Robert Turcescu a declarat ca in Romania exista 25.000 - 30.000 de jurnalisti, carora li se adauga bloggeri, dar si redactorii unor ziare cu editii electronice. El a dorit sa stie daca ar putea beneficia de parcare gratuita chiar si redactorul unui astfel site, iar primarul general a raspuns afirmativ, potrivit Agerpres. Din expunerea de motive a proiectului, semnata de primarul general Gabriela Firea, reiese ca propunerea a fost facuta de Asociatia Presei Romane.
- Prin facilitarea accesului reprezentantilor mass media se are in vedere cresterea gradului de popularizare a activitatilor culturale proprii ale municipiului Bucuresti, sporirea valorii activitatilor institutiilor de cultura si a prezentei lor permanente in spatiul citadin, cu luarea in considerare a influentei progresive a mass media in educarea si cultivarea locuitorilor in stimularea consumului cultural de calitate si in dezvoltarea culturala a orasului pe termen mediu si lung, prevede documentul.
In raportul de specialitate se arata ca Municipiul Bucuresti are in subordine 22 de institutii publice de cultura, dintre care 15 institutii de spectacol, doua muzee de importanta nationala (Muzeul National al Literaturii Romane si Muzeul Municipiului Bucuresti), Centrul de Cultura Palatele Brancovenesti, Biblioteca Metropolitana, Casa de Cultura Friedrich Schiller, Universitatea Populara Ioan Dalles, Scoala de Arta Bucuresti si trei servicii publice de interes local: Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti - ARCUB si Creart. Proiectului de hotarare ii este atasata si adresa Asociatiei Presei Romane, care arata ca cele doua propuneri au in vedere facilitarea exercitarii profesiei de ziarist. Astfel, se propune reintroducerea unui sistem de parcare gratuita (parbrize) pentru jurnalistii care lucreaza in Bucuresti, in conditiile in care acestia sunt obligati sa lucreze contratimp, cu deplasari in mai multe locuri. Se mentioneaza ca acest sistem a functionat pana in primavara anului 2016, cand a fost stopat. Semnatarii mai precizeaza ca accesul gratuit al jurnalistilor in institutiile culturale, pe baza de legitimatie, este permis in toate orasele civilizate ale Europei, fiind menit sa incurajeze popularizarea activitatilor culturale.