Antena 3: Sebastian Papaiani a murit. Iata povestea de viata a unuia dintre cei mai indragiti actori ai Romaniei. Actorul Sebastian Papaiani s-a nascut la 25 august 1936, la Pitesti. Si-a petrecut copilaria, dupa cum declara intr-un interviu:
- Intr-o lume modesta, intr-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de tigani, dar tigani cu care puteai sa fii prieten.
Tatal sau, Alecu Papaiani, era grec de origine -Papayannis fiind proprietarul unei curti, undeva in marginimea Pitestiului in care erau apartamente de doua camarute, inchiriate de cosari, geambasi, lustragii etc. Alaturi de prietenii lui era fascinat de circul ce venea in cartier si de filmele ce rulau in acei ani, iar John Wayne si Johnny Weissmuller erau preferatii lui. La 17 ani se angajeaza contabil la un oficiu farmaceutic, joaca teatru de amatori, indrumat de fosta Miss Romania 1936, Crina Cojocaru, care il determina sa treaca peste multe obstacole si sa devina actor, aminteste Agerpres.ro. A absolvit, in 1960, Institutul de Teatru si Cinematografie din Bucuresti. In 1961, si-a facut debutul in productia cinematografica Purgatoriul nr. 5, iar in 1963 joaca in comedia regizorului Geo Zaizescu Un suras in plina vara, unde alaturi de tanara si frumoasa actrita Florina Luican, se face remarcat atat de critici, cat si de public. Filmeaza an de an, insa calea spre marea cariera i-a fost deschisa de intalnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit in rolul lui Pacala, in filmul cu acelasi nume (1974). Actor complet, complex si deosebit de talentat, si-a castigat popularitatea si simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar si prin cele in care a abordat si registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulesti) mentionam cateva:
- Asta seara se joaca fara piesa de Luigi Pirandello, in regia lui Alexa Visarion,
- Domnisoara Nastasia de Gh. M. Zamfirescu, in regia lui Horea Popescu,
- Livada cu visini de Cehov, regia Sorin Militaru,
- Sa nu-ti faci pravalie cu scara de Eugen Barbu, regia Sanda Manu.
Ramane de neegalat in rolurile:
- Plutonier Capsuna, din seria B.D.
- Alecu, din Asta seara dansam in familie,
- Pompei, din Toamna bobocilor,
- Ieremia, din serialul TV Toate panzele sus.
Din bogata filmografie a indragitului actor mai amintim cateva filme celebre:
- Ciprian Porumbescu (regia Gheorghe Vitanidis, 1972),
- Cu mainile curate (regia Sergiu Nicolaescu, 1972) ,
- Ultimul cartus (regia Sergiu Nicolaescu, 1973),
- Stefan cel Mare-Vaslui 1475 (regia Mircea Dragan, 1974),
- Fratii Jderi (regia Mircea Dragan, 1974),
- Roscovanul (regia Francisc Munteanu, 1976),
- Nea Marin Miliardar (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) ,
- Secretul lui Bahus (regia Geo Saizescu, 1983),
- Neinvinsa-i dragostea (regia Mihnea Columbeanu, 1993),
- Bani de dus, bani de-ntors (regia Al. Tocilescu, 2005),
- Pacala se intoarce (regia Geo Saizescu, 2006) .
A jucat si in seriale TV:
- Numai iubirea (rolul Manole Tudose; 2004),
- Lacrimi de iubire (rolul Nea Tache; 2005),
- Nimeni nu-i perfect (rolul Domnul Predescu; 2008).
A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler. Locuieste la Gruiu, intr-o casa cu gradina, plina de pomi, flori si animale domestice, cumparata in 2006, dupa ce fusese cucerit de proprietatea prietenului sau de pe o strada vecina, regretatul actor Stefan Iordache.