contrasens.com: Nu, nu donez pentru Cumintenia Pamantului! / by RAZVAN BIBIRE
A aparut un clip frumos lucrat prin care se incearca determinarea romanilor sa cotizeze cu bani pentru cumpararea statuetei Cumintenia pamantului a lui Brancusi. Clipul e perfect pentru Romania de azi: plin de sabloane, cu intentii clare de manipulare si cu adevaruri spuse doar pe sfert. Poate ca filonul anti-comunist nu a fost exploatat suficient, insa clipul depaseste orice record in materie de tampenii debitate. Asadar, Guvernul incearca sa ne determine sa platim cateva milioane de euro pentru a cumpara o statueta care a mai fost cumparata o data de catre statul roman. Tranzactia s-a efectuat in 1957 cand proprietarul statuetei a vandut-o cu pretul a 3 vile. Pretul reprezenta valoarea de piata de atunci a lui Brancusi. Tranzactia este amintita de Doina Lemny, doctor in istoria artei, muzeograf-cercetator la Muzeul Național de Arta Moderna, Centrul Pompidou din Paris, intr-un interviu acordat AGERPRES:
Brancusi a avut relatii cu tara, dintotdeauna, foarte bune. Operele care se gasesc in Romania au fost cumparate de la Brancusi de catre colectionari romani. Multi dintre acestia le-au vandut statului, dar acest lucru nu se mai stie. Si aici dau un exemplu pentru care exista documente: Cumintenia Pamantului, care este o opera foarte disputata in momentul acesta. Proprietarul, Gheorghe Romascu a vandut-o statului pentru Muzeul National de Arta, dar aceasta a fost recuperata de mostenitori.
Cine este Doina Lemny? Este doctor in istoria artei, muzeograf-cercetator la Muzeul National de Arta Moderna, Centrul Pompidou din Paris, specialista in sculptura din prima jumatate a secolului XX. Este co-curatoare a celor 7 expozitii tematice la Atelierul Brancusi din perioada 1998 â€" 2002. Este autoare a mai multor volume:
- Brancusi, Paris, Oxus, 2005;
- Brancusi & Gaudier-Brzeska: points de convergence et Henri Gaudier-Brzeska: Notes sur Liabeuf et Tolsto, Paris, L'Echoppe, 2009;
- Lizica Codreano, une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne, Lyon, Fage, 2011;
- Brancusi, au-dele de toutes les frontieres, Lyon, Fage, 2012;
- Brancusi, coll. Monographies, Paris, editions du Centre Pompidou, 2012;
- Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur mort pour la France, Lyon, Fage, 2015.
Cum-necum, statueta este redata de Justitia romana rudelor fostului proprietar. La cate retrocedari dubioase s-au facut in ultimii ani, de ce ne-ar mai mira una? Iar mostenitorii se ofera sa revanda statueta statului. Doua expertize au stabilit valoarea ei la 4-5 milioane de euro, insa ministrul Culturii din acea vreme nu a fost multumit si a cerut o a treia expertiza care a spus sec: 12 milioane. Cum 5 milioane i s-au parut prea putin, ministrul a acceptat cu entuziasm expertiza de 12 iar mostenitorii au zis ca sunt patrioti si fac reducere. Nu dau nici un leu pentru Cumintenia Pamantului si nici nu incurajez pe altii sa doneze pentru simplul motiv ca daca le iese schema de data asta, baietii destepti nu se vor opri pana nu ne vor revinde intreg patromoniul national.