DC NEWS informeaza: Tariceanu, Iliescu, Dragnea - cuvinte triste la moartea lui Elie Wiesel
Mai multi lideri politici, inclusiv fostul presedinte Ion Iliescu, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, liderul PSD, Liviu Dragnea, si-au exprimat regretul pentru disparitia din aceasta viata a lui Elie Wiesel, un supravietuitor al Holocaustului, care nu si-a uitat originile
romanesti.

- Cu regret am aflat despre disparitia dintre noi a lui Elie Wiesel, un luptator pentru pace si pentru respectarea drepturilor si libertatilor. Supravietuitor al Holocaustului, Elie Wiesel nu si-a uitat originile romanesti si a contribuit la constientizarea efectelor acestui moment oribil din istoria umanitatii de catre romani. Elie Wiesel a fost un om al pacii, o persoana care s-a luptat pentru ca evenimentele Holocaustului sa nu se mai repete, iar memoria celor intamplate sa nu fie vreodata uitata de oameni. A inteles si a promovat ideea ca pacea trebuie sa domine relatiile dintre oameni, a scris Tariceanu, duminica, pe Facebook. El a subliniat ca Institutul National Pentru Studierea Holocaustului din Romania, care ii poarta numele lui Elie Wiesel, este unul dintre instrumentele cu adevarat eficiente impotriva antisemitismului, xenofobiei si nationalismului extremist, care se adreseaza generatiilor care nau trait acele vremuri si nu stiu unde pot duce discriminarea si intoleranta.

Iliescu, opera lui Wiesel ramane si ea lucreaza pentru o lume mai buna

- Omul Wiesel ne-a parasit. Opera sa ramane, si ea lucreaza pentru o lume mai buna si mai pasnica. Sa-i fie amintirea vesnica! (...) Am aflat cu profunda tristete vestea mortii scriitorului si laureatului Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel. Nascut in Romania, la Sighetul Marmatiei, Elie Wiesel a cunoscut ororile Holocaustului, fiind deportat in lagarele de exterminare naziste, pentru vina de a fi fost evreu. Scapat din infern, a luptat pentru a face imposibila repetarea acelor orori, pentru o lume in care antisemitismul, xenofobia, discriminarile rasiale sa nu mai fie posibile. A depus marturie despre acele vremuri, a facut o permanenta munca de educatie in randul tinerelor generatii, a subliniat Ion Iliescu, intr-o postare pe blog.
In postarea sa, fostul presedinte a evocat momente petrecute alaturi de Elie Wiesel.
- L-am insotit, in 2002, la Sighet, unde s-a nascut si unde se afla casa familiei sale. A fost alaturi de noi in efortul de a inchide una dintre marile rani ale trecutului, Holocaustul evreilor romani. Era un lucru pe care trebuia sa-l facem, eram datori evreilor romani, dar si cetatenilor acestei tari. Am inteles poate mai bine esecul democratic din anii interbelici, care a dus la persecutarea evreilor, si apoi la deportarea lor, la progromul de la Iasi. Institutul care-i poarta numele este parte a acestui efort de recuperare a memoriei si de vindecare a ranilor trecutului. Suferintele lui, suferintele tuturor celor care au platit cu libertatea si chiar cu viata doar pentru ca sunt altfel nu trebuie sa se mai repete. Pentru bine nostru comun. Pacea nu este un dar pe care-l face Dumnezeu oamenilor. Este un dar pe care ni-l facem unii celorlalti, spunea el, a scris fostul presedinte.

Liviu Dragnea: Elie Wiesel, un vesnic mesager al umanitatii

- Elie Wiesel va ramane vesnic un mesager al umanitatii, a afirmat duminica presedintele PSD, Liviu Dragnea, intr-un mesaj postat pe Facebook. Elie Wiesel, nascut intr-o familie de evrei de origine romana, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, supravietuitor al Holocaustului, profesor, filosof, ziarist, eseist si activist pentru drepturile omului, a decedat ieri la varsta de 87 de ani. A lasat in urma lui un gol imens. Singurul loc, de unde nu il poate lua nimeni este inima noastra si unde va ramane vesnic ca mesager al umanitatii. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!, a scris Dragnea.

Scriitorul si filosoful american de origine romana Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a incetat din viata sambata, la varsta de 87 de ani.