Acum 80 de ani, in ziua de 17 mai, era inaugurat la Sosea Muzeul Satului Romanesc, in prezenta conducatorilor tarii si a celor mai importante personalitati ale vremii. Satul era adus la Bucuresti dupa mai bine de 10 ani de cercetari aprofundate in peste 600 de localitati din Romania interbelica.
Initiativa vizionara a lui Dimitrie Gusti de a aduce vesnicia satului romanesc la Bucuresti va fi omagiata in cadrul manifestarilor dedicate Aniversarii Muzeului, desfasurate sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, in perioada 16 - 22 mai 2016.


Luni, 16 mai - Deschiderea programului aniversar


Ziua costumului national a prilejuit intalnirea, in dialog, a costumului popular traditional din patrimoniul muzeului cu o interpretare a motivelor decorative, in colectia Albastru de Voronet, semnata Liza Panait.
Programul a mai cuprins: colocviul international Etnomuseologica, prezentari de carte, targul mesterilor populari, teatru ambulant, ateliere interactive de creatie mestesugareasca.
Decernarea medaliei OrdinulMeritul Cultural in grad de Mare Ofiter, categoria F Promovarea culturii, cu prilejul aniversarii a 80 de ani de la infiintarea Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti a fost conferita de catre Presedintele Romaniei Klaus Iohannis in aceeasi zi, la Palatul Cotroceni.