Pe Facebook a aparut un text interesant intitulat: Casa Papatriandafil din Calarasi, in care a trait un mare pictor roman,a ajuns in ruina.
Pe Wikipedia am gasit informatii despre pictorul Tache Papatriandafil, nascut la Calarasi in anul 1903 si decedat la Bucuresti in anul 1951. A frecventat cursurile Scolii de Belle Arte, pe care nu le-a absolvit, la fel si cursurile Academiilor Libere din Bucuresti, unde a fost elevul pictorilor Arthur Verona, Gheorghe Petrascu si Nicolae Tonitza. A debutat 1924, la Salonul Oficial, participand cu succes la urmatoarele ediții, fiind premiat pe rand in 1926, 1927 si 1928. In 1929, i s-a acordat o bursa, la Paris, unde a studiat pictura si desenul. A activat in Grupul celor patru, alaturi de Constantin Baraschi, Gheorghe Ionescu-Sin si Dan Bajenaru. In 1930, alaturi de Anastase Demian, a pictat capela Stella Maris din Balcic la cererea reginei Maria a Romaniei.
In 1935 Tache Papatriandafil a donat Pinacotecii din Balcic lucrarea Peisaj din Balcic, realizata in 1927. In prezent, pictura in ulei Peisaj din Balcic este expusa la Muzeul Național de Arta al Romaniei din Bucuresti. Un autoportret al lui Tache Papatriandafil, realizat in tehnica ulei pe panza, intr-o gama restransa de culori, in care predomina griurile colorate, se afla expus la Muzeul de Arta din Constanța.
Casa Papatriandafil din Calarasi
Casa Papatriandafil din municipiul Calarasi, str. Sf. Nicolae 50, construita in 1905 este inscrisa in Lista monumentelor istorice din judetul Calarasi cu Cod LMI CL-II-m-B-14662.
In prezent acest monument zace in paragina in urma modificarilor substantiale realizate de Bancorex in anii 1990, in vederea deschiderii unei sucursale bancare, modificari ce nu au mai fost finalizate din cauza falimentului din 1999 a acestei banci. In prezent monumentul se afla in patrimoniul Ministerului Sanatatii care planuieste sa mute sediul Directiei de Sanatate Publica Calarasi in aceasta locatie.
xxx
La Digi 24, dl Sorin Danciu, directorul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Calarasi, a vorbit in decembrie 2015 despre distrugerea aceastei case boieresti, mandria Calarasiului la inceputul secolului trecut, in care a trait unul dintre cei mai apreciati pictori romani.
Recent, in Adevarul a aparut un articol pe aceeasi tema a monumentuui istoric ajuns in ruina.
Casa in care a trait pictorul Tache Papatriandafil se afla pe strada Sf.Nicolae nr.50 si, din pacate, este un imens santier. Resturile casei de patrimoniu se pot vedea si azi. Imobilul se afla in proprietatea Directiei de Sanatate Publica din Calarasi, directie aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, asa ca primarul Daniel Dragulin are un bun pretext pentru a se spala pe maini precum Pilat din Pont si a nu se implica in refacerea acestei cladiri aflata in Lista monumentelor istorice calarasene.