OPINIA STUDENTEASCA: Povestile vietii, ilustrate pe linguri de lemn (Autoare: Beatrice Juravle - studenta la Catedra de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi)
Imbracat in straie traditionale, sculptorul Marian Viorel pare desprins din basmele populare romanesti, pline de pilde si exemple de viata, atat de frumoase, sa vrei sa le tot asculti fara sa se mai termine vreodata. Miinile sale, dovada a muncii, talentului si sarguintei, sculpteaza cu maiestrie diverse simboluri. L-am zarit stand pe scaun concentrat si lucrand la o lingura de lemn.
- Paunul este considerat pasarea paradisului si simbolizeaza fericirea, imi spune acesta afisand un zambet pe fata senina, pe care se vede trecerea timpului. S-a nascut in Falticeni, a practicat diverse meserii printre care si lucrator la Combinatul Forestier din orasul natal, dar din cauza unor restructurari din acea perioada a fost nevoit sa isi paraseasca locul de munca si astfel s-a apucat de ce stie el mai bine sa faca: sculptura.
Cu ochii limpezi de un albastru curat, isi cauta gindurile rascolind prin amintiri si imi povesteste ca a inceput prin a face cruci de diferite marimi si in diverse scopuri: de purtat la giat, de pus pe perete, cruci pentru slujirea in biserica, iar acum sculpteaza diferite elemente in lingurile de lemn.
- M-a impresionat ritualul mirilor, care spune ca in noaptea nuntii, lingura ingemanata era folosita o singura data in viata, cand mirele si mireasa mancau din aceeasi strachina, cu aceeasi lingura, si, luand cu grija o piesa din cele expuse, continua cu glas duios sa imi arate si sa imi explice mai departe:
- Pe coada lingurii sunt reprezentate doua pasari dispuse spate in spate, cu o inima ce semnifica iubirea ce-i uneste in partea superioara, despicand o broasca, semnificatia raului, in partea de jos. Aceste elemente sugereaza ca mirele si mireasa, uniti de iubire, inving raul, luptand ca doi razboinici spate in spate prin viata, spune barbatul.
Aceasta legenda l-a facut sa vrea sa sculpteze diferite alte simboluri pe instrumentele de mancat, precum bufnita, simbol al intelepciunii, spicul de grau, ce reprezinta belsugul, sau cercul vietii format dintr-o pasare ce reprezinta aerul, dintr-un sarpe care reprezinta pamantul si pestii ce simbolizeaza apa, iar mancandu-se unul pe altul arata viata reluandu-se la nesfarsit.
Au trecut 20 de ani de cand umbla prin toata tara si imparte darul sau de a transpune cele mai importante momente ale vietii cu cei care il admira si ii apreciaza munca si 15 de cand il mai ajuta si sotia. Este mereu invitat la toate zilele importante ale oraselor din Romania si de fiecare data isi expune mandru, pe masuta improvizata, creatiile sale unice, iar fiecare om care trece se opreste chiar si pentru cateva secunde pentru a-i admira munca.